Pretraga

U školske klupe dolazi čak 700 novih udžbenika

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta krenulo je u veliku promjenu trenutnih udžbenika u srednjim i osnovnim školama. Gotovo 700 novih udžbenika će zamijeniti ove stare, koji nisu više dovoljno moderni. Osim toga 90-ak školskih knjiga ima mnoštvo faktografskih podataka, pa će se i to izmijeniti. Nove knjige iziskuju i nove troškove za roditelje koje ova vijest neće obradovati, dok će nakladnici na ovome zaraditi.

Svi oni koji će još biti školarci u godini 2014 / 2015 učit će iz novih modernijih udžbenika. Naime Ministarstvo je krenulo mijenjati zastarjele udžbenike, ali i ispravljati niz netočnih faktografskih podataka u ča 87 udžbenika.

Uz ove izmjene, planira se i manji broj knjiga iz svakog predmeta što u konačnici znači i lakše školske ruksake.

Nema nacionalnih kurikuluma, ali ima novih udžbenika

Do 1. lipnja Profil, Školska knjiga ali i manji izdavači imaju rok da pošalju na adresu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nove udžbenike. Vjeruje se da će u sljedeća dva mjeseca prispjeti čak 700 novih udžbenika, a već sada je odobreno oko 200 naslova.

– Naši udžbenici su metodički zastarjeli, to su dovoljni razlozi da se krene u postupak izmjene, kazali su iz MZOS – a za Jutarnji list.

Unatoč ovom stavu iz Ministarstva, postoje mnogi neistomišljenici koji smatraju da nije racionalno uvoditi nove udžbenike dok još nije donesena strategija obrazovanja kao niti nacionalni i predmetni kurikulumi.
Međutim donošenje kurikuluma moglo bi potrajati još nekoliko godina, te sama izrada udžbenika još godinu dana. To znači da školarci ne bi imali modernizirane udžbenike možda pet i više godina.

Nakladnici će trljati ruke, roditelji biti praznih džepova

Uz nove udžbenike vežu se i nove cijene. Većina roditelja nove udžbenike neće dočekati s oduševljenjem jer to znači da će od školske godine 2014 / 2015 morati kupovati i nove komplete knjiga.
To može koštati i od nekoliko stotina do tisuću kuna.

Unatoč ovim visokim cijenama postoje oni koji podržavaju ovo osvježenje ponude udžbenika, to su dakako, izdavači.
– Većina udžbenika zaslužuje promjene. Ako bismo čekali cjelokupnu reformu, učenici bi imali nove udžbenike tek za 15 do 20 godina, kazao je Daniel Žderić, predsjednik uprave Profila.

S njime se složio i još jedan veliki izdavač u Hrvatskoj, Školska Knjiga.

Od tamo poručuju kako je nakladnicima koji žive od prodaje svojih izdanja uvijek u interesu imati nove knjige.

Osim novih knjiga, Ministarstvo obrazovanja je krenulo i u veliku akicju izmjena netočnih faktografskih podataka u čak 87 udžebnika iz povijesti, geografije te prirode i društva.

Smatrate li da se vaši trenutni udžbenici trebaju zamijeniti?