Uhićen fizičar koji je prosvjedovao pred MZO: Ministrica Divjak mu htjela otuđiti transparent?

Boris Ivetić, fizičar koji gotovo cijelo ljeto prosvjeduje pred Ministarstvom obrazovanja, uhićen je u petak ujutro. Iz stranke Slobodna Hrvatska rekli su kako je u jutarnjim satima pri dolasku na posao ministrica Blaženka Divjak pokušala oteti Ivetićev transparent, on ju je spriječio, nakon čega je došla policija i prosvjednika odvela u Remetinec.

Teorijski fizičar Boris Ivetić
Foto: Screenshot RTL

Boris Ivetić teorijski je fizičar koji u znak prosvjeda od početka srpnja bdije pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Na Donjim je sveticama zbog, kako kaže, kriminala na PMF-u. Za vrijeme doktorskog studija tamo je radio kao asistent, čak 12 semestara, tvrdi, no sve ‘na crno’ i bez plaće. Sumnjao je čak i u to da je novac koji njemu nije bio isplaćen u vidu plaća zapravo završio kod nekih profesora kao bonus ili dodatak.

Ministrica mu pokušala iščupati transparent?!

Kako je objavila političko-aktivistička stranka Slobodna Hrvatska, Boris je uhićen u petak ujutro nakon što se sukobio s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. Prema njihovim navodima Divjak je pri dolasku na posao pokušala Ivetiću iz ruku iščupati transparent na kojem je pisalo ‘Ministrice, zašto skrivate kriminal na PMF-u.

– Slobodna Hrvatska podržava doktoranda Ivetića u borbi protiv lopovluka, netransparentnosti i totalitarizma koji buja u hrvatskom obrazovnom sustavu, stoji u objavi političke stranke.

Ministrici Divjak uputili smo upit vezano za ovaj slučaj, a njen ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Traže Ivetićevo trenutno puštanje na slobodu

No, Slobodna Hrvatska nije stala samo na osudi događaja i podršci Borisu Ivetiću u njegovoj prosvjedničkom pothvatu. U subotu su objavili zahtjev za trenutnim puštanjem dotičnog na slobodu.

U tom su zahtjevu ministricu nazvali kradljivicom, a sve je popraćeno fotografijom na kojoj, među ostalim, piše i ‘kilo mozga, pola marke’.

One comment

  1. Je li netko zbilja imao iluziju da će Ministarstvo reagirati po njegovoj prijavi i prosvjedu? Da je neki profesor na nekom fakultetu iz društveno-humanističkog područja slučajno zaboravio vratiti kredu nakon predavanja, o tome bi se raspisali “dežurni” portali, a Ministarstvo bi se promptno oglasilo i reagiralo. Ovako, s obzirom na konstelacije moći i “stem strategiju” koju Ministarstvo gura u suradnji ministrice i državnog tajnika – koji je usput rečeno u Ivetićevom slučaju u sukobu interesa jer dolazi iz istog područja i prijava se odnosi na njegove kolege na Fizičkom odsjeku PMF-a – jedini rasplet je vjerojatno ne samo tužba za remećenje javnog reda i mira već moguće i javno sramoćenje gospodina Ivetića ili njegova prisilna hospitalizacija negdje u Vrapču kao “nestabilne osobe”. Tako je to kad se dira u osinje gnijezdo.

Odgovori