Pretraga

Ustavni sud odlučio: Zakon o HKO-u mora na doradu

A- A+

Nakon što je Sveučilište u Zagrebu podnijelo zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru zbog izjednačavanja kvalifikacija stečenih na sveučilišnim i stručnim studijima, Ustavni sud donio je odluku prema kojoj sporni zakon mora na doradu.

foto: Ivan Božić, www. srednja.hr

Izdvojeni članak

Institut za razvoj obrazovanja protiv Borasove ‘ustavne tužbe’ HKO-a

Suci Ustavnog suda ustvrdili su kako članak 8. stavak 1. alineja 8. Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Ukinuti dio zakona prestaje važiti 31. prosinca 2016. godine.

Student stručnog studija mora položiti razlikovni program da bi imao istu kvalifikaciju kao i student sveučilišnog studija.

– U zadnje vrijeme je bila velika rasprava o tome, ali ja bih rekao bez puno informacija. Sveučilište u Zagrebu je štitilo razine sveučilišnih studija koji su znanstveno-stručni i zalagalo se za vrhunsku kvalitetu stručnih studija. Dakle ništa time nisu stručni studiji izgubili i ono što će se sada u najgorem slučaju dogoditi, a što se i događalo je da će biti jasno da oni koji žele nastaviti nakon stručnih studija, recimo, doktorat, morati imati određeni broj razlikovnih ispita, rekao je za HRT rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap