Pretraga

Novi slučaj vršnjačkog nasilja: Skupina mladića udarala i šamarala srednjoškolca, uhićeni su

A- A+

S početkom nove nastavne godine dolaze i novi slučajevi vršnjačkog nasilja. Ovog puta slučaj se dogodio u samom centru Pule gdje je skupina mladića udarala i šamarala jednog tinejdžera. Nasilje je netko snimao te je video došao i do lokalnog portala koji ju nije objavio radi zaštite maloljetnih osoba koje su uključene u ovaj incident. Slučaj je prijavljen policiji koja je danas uhitila

screenshoitovi vršnjačkog nasilja u puli gdje skupina mladića udara i šamara tinejdžera

Foto: Screenshot iz videa koji je stigao u redakciju Regional Expressa

Novi slučaj vršnjačkog nasilja šokirao je Istarsku županiju. Skupina mladića udarala je i šamarala jednog srednjoškolca u samom centru Pule, a netko je sve to snimao. Lokalni portal Regional Express došao je u posjed te snimke, ali ju nije objavio zbog zaštite maloljetnika koji su uključeni u ovaj slučaj. Novinari Regional Expressa kontaktirali su policiju u vezi snimke te su im odgovorili kako rade na slučaju, odnosno na utvrđivanju identiteta osoba koje su snimljene kako maltretiraju jednog mladića.

– Vezano za snimke koje ste dostavili, policija će poduzeti potrebne mjere u cilju utvrđivanja identiteta svih osoba sa snimke, a sukladno utvrđenom i druge mjere iz svoje nadležnosti, odgovorili su iz PU Istarske za Regional Express.

Kako je doznao portal istra24, policija je već pronašla i uhitila mladiće koji su sudjelovali u napadu na srednjoškolca, a tu informaciju je novinarki Martini Pereši potvrdila glasnogovornica PU istarske, Suzana Sokač.

– Obavještavamo vas kako je policija tijekom kompleksnog kriminalističkog istraživanja utvrdila identitet sudionika događaja te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Kao što vam je poznato, postupanje tijekom izvida je tajno, a to se pogotovo odnosi na događaje u kojima su sudionici djeca tako da smo zakonski ograničeni koje informacije možemo u ovom trenutku podijeliti s javnošću. Razumijemo interes javnosti, no molimo za razumijevanje kako bi policijski službenici mogli obaviti sve potrebne radnje, odgovoreno je na upit portala istra24 iz ureda načelnika Policijske uprave istarske.

‘Potrebno je hitno provesti mjere intervencije’

Da se vrlo vjerojatno radi o srednjoškolcima govori činjenica da je portal Regional Express kontaktirao i jednu srednju školu kako bi saznali koje će sankcije dočekati napadače, no odgovor još nisu dobili. Slučaj je prijavljen i Uredu pravobraniteljice za djecu, a na isti je reagirala i stranka Možemo! u Puli.

– Problem ne jenjava i moramo se kao društvo odlučno boriti protiv njega. Odgovornost je na svim razinama vlasti stoga je potrebno hitno provesti mjere intervencije koje moraju uključivati pravovremeno reagiranje na vršnjačko nasilje, uspostavljanje jednostavnog i sigurnog modela prijavljivanja nasilja i osiguravanje psihološke pomoći za djecu samih unutar škola, napisali su u Facebook objavi iz Možemo! u Puli.

Dodali su i kako je nužno uključiti i roditelje u proces te uvesti građanski odgoj u kurikulum te ‘obrazovati učenike o temama ljudskih i dječjih prava, razumijevanju razlika između sukoba i nasilja, kako bi im pomogli sa svrhom osnaživanja za aktivan odnos prema svom okruženju i građenju boljeg, zdravijeg i sigurnijeg društva’.

Izdvojeni članak
rešetke zatvroske ćelije koje gledaju na hodnik zatvora

Smijenjena ravnateljica koja nije na vrijeme prijavila vršnjačko nasilje u školi: Mogla bi u zatvor

‘Ako se vršnjačko nasilje ne stavi u zakonski okvir i kazni počinitelje, nasilje nećemo suzbiti’

Na ovaj slučaj reagirala je i saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić koja je istaknula kako se na prevenciji nasilja među djecom i mladima treba raditi u smislu kurikuluma i uspostavu zakonodavnog okvira u svrhu suzbijanja vršnjačkog nasilja. Dodala je kako se čini da škole za sada nisu uspjele pronaći učinkovite odgovore na to kako spriječiti i suzbiti nasilje.

– Dijete koje udara u vrtiću, postaje nasilnik u školi, a delinkvent u adolescentskoj dobi, u odrasloj dobi postaje nasilnik u obitelji. Zato nam trebaju stručnjaci koji će se baviti s djecom. Dokle god nemamo stručnjake poput psihologa i pedagoga u svakom vrtiću i dok god budemo zanemarivali ulaganje u mentalno zdravlje djece i mladih, rezultata nećemo imati, istaknula je zastupnica Nikolić.

Navela je i kako je ulaganje u prevenciju u početku najskuplje, ali da je dugoročno najisplativije. Osim promjene po pitanju kurikuluma, ističe važnost rada ne samo s djetetom koje je žrtva nasilja, već i s djetetom koji je počinitelj nasilja. Smatra kako je važno dodatno educirati djelatnike u svim odgojno-obrazovnim sustavima koji rade s djecom kao i omogućiti u svakom vrtiću mobilni tim stručnjaka svih profila, provoditi edukaciju roditelja te preispitati roditeljske kompetencije.

– Isto tako, naša država je sazrela i oko uvođenja zakonodavnog okvira po uzoru na tzv. Zakon Coco. Potrebno je kriminalizirati internetsko zlostavljanje, uvesti zakonske kazne zatvora za one koji dijele intimne fotografije osoba bez dozvole, kao i kazne za uvredljivu komunikaciju s namjerom uznemiravanja. Ako se vršnjačko nasilje ne stavi u zakonski okvir i kazni počinitelje, kao i pruži odgovarajuća psihološka pomoć kako počinitelju tako i žrtvi i obitelji žrtve nasilja, nasilje nećemo uspjeti suzbiti. Jedino ćemo uz promjenu kurikuluma i uspostave zakonodavnog okvira, uspjeti doprijeti do svih onih kojima je pomoć potrebna, poručila je zastupnica Nikolić.

Izdvojeni članak

Kako policiji prijaviti zlostavljanje na društvenim mrežama? Evo kako smo mi to učinili u pet koraka

Policija bilježi porast prijava vršnjačkog nasilja u odnosu na prošlu godinu

Pretpostavlja se da se nasilje u Puli dogodilo ovog utorka, što je ironično jer je Policijska uprava istarska ove srijede organizirala panel raspravu povodom početka školske godine i to pod nazivom ‘Vršnjačko nasilje – izazov današnjice’. Na panelu su govorili sudgovornici iz policijse koji se bave maloljetničkom delikvencijom, pročelnici iz Ureda za obrazovanj eIstarske županije, kao i stručnjaci iu Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

– U 2022. godini evidentirali smo 17 djela s elementima vršnjačkog nasilja, dok je u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano već 26 takvih djela. Također je evidentiran povećan broj događaja elektroničkog vršnjačkog nasilja ili cyberbullyinga koje uključuje korištenje elektroničkih uređaja za namjerno, uglavnom ponavljano, neprijateljsko i nasilno ponašanje koje ima za cilj povrijediti dijete. Obuhvaća vrijeđanje, slanje vulgarnih poruka, prijetnje, zastrašivanje, kreiranje grupa na društvenim mrežama (tzv. grupe mržnje), grupa koje isključuju neko dijete, slanje videosnimki ili obnaženih fotografija, krađe lozinki, otvaranje lažnih profila i slično, rekla je voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Policijske uprave istarske, Biljana Butigan.

Iz PU istarske su dodali kako se stvarno radi o povećanom broju prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja, a posebice onoga u školama i zonama odgojno-obrazovnih institucija. Navode i da policija na svaku dojavu o vršnjačkom nasilju provodi cjelovite i detaljne izvide te da se uzrok ponašanja djece koja vrše nasilje nad vršnjacima traži u njihovim primarnim obiteljima.

– Nerijetko se utvrdi da su djeca koja vrše nasilje nad vršnjacima ujedno i sami žrtve nasilja u obitelji, da li direktnog zlostavljanja i zapuštanja ili svjedoče nasilju među roditeljima i članovima obitelji, poručili su iz PU istarske nakon održanog panela.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.

Copy link
Powered by Social Snap