Pretraga

Završilo državno iz informatike: Provjerite koji su učenici briljirali i koja je škola osvojila najviše prvih mjesta

A- A+

Krajem prošloga tjedna, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, u Primoštenu je održano državno natjecanje iz Matematike. Natjecanje s odvilo u tri kategorije, od kojih svaka testira različite informatičke vještine – osnove informatike, algoritme i razvoj softvera. Državni pravci u svim kategorijama već su poznati, a najviše prvih mjesta osvojila je XV. gimnazija Zagreb.

Screenshot: YouTube

Kategorija Algoritmi provjerava sposobnost rješavanja složenih problema gdje je cilj napisati savršen programski kôd koji će se izvršavati što brže. U prvim razredima srednjih škola u toj je kategoriji državni prvak Bartol Markovinović, učenik XV. gimnazije Zagreb, a u drugim Marko Srpak iz Prve gimnazije Varaždin. Od učenika trećih razreda najbolji je u kategoriji Algoritmi bio Domagoj Fistrić, a među maturantima Vilim Lendvaj, obojica učenici XV. gimnazije Zagreb.

Izdvojeni članak
FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

Popikavanja s informatikom u režiji Ministarstva

Druga kategorija na državnom natjecanju, Razvoj softvera, stavlja natjecatelje u uloge pravih arhitekata računalnih sustava, jer moraju napraviti što bolje i što veće programe kako bi dokazali da su najbolji. A najbolji u ovoj kategoriji je projekt Traveller, učenika XV. gimnazije Zagreb.

– Traveller je engine namijenjen za izradu programa, osobito igara, koji omogućuje simuliranje fizike, animirano transformiranje i hardverski ubrzano crtanje, za 3D i 4D tijela. Koristi autorske formate datoteka za pohranjivanje tih modela i animacija. Traveller omogućuje izradu nelinearnih prezentacija koristeći sadržaj igre. Kreirana je i 4D puzzle-platformer igra koja demonstrira engine. Igra razvija intuiciju za prostore viših dimenzija pružajući iskustvo kretanja kroz četvrtu dimenziju, stoji u opisu projekta na kojemu su radili učenici Max Carin Balić, Lucija Carin Balić i Lovro Kalinovčić.

Drugo mjesto pripalo je projektu LiftOff učenika III. gimnazije Split (Roko Radanović, Dražen Barić i Toma Puljak), a treće Boxliu, učenika Prve riječke hrvatske gimnazije (Antonio Erdeljac).

Posljednja kategorija u kojoj se na državnom iz informatike sudjeluje kao stvorena je za one koji ne vole složene probleme ili velike programske sustave. Riječ je o kategoriji Osnove informatike, kroz koju se provjerava teoretsko znanje koje je uvijek od koristi.

U potkategoriji gimnazija najbolji je bio Karlo Frankola, učenik trećeg razreda Srednje škole Mate Blažine Labin, a u potkategoriji prirodoslovno-matematičke gimnazije Borna Šimić, maturant Gimnazije ‘Matija Mesić’ iz Slavonskog Broda. Među učenicima strukovnih škola najbolja je Laura Mandić, učenica Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Vinkovaca.

Potpuni rezultati ovogodišnjeg državnog natjecanja iz informatike mogu se vidjeti na ovoj poveznici, a kako je samo natjecanje izgledalo, pogledajte u videu koji slijedi.