Za znanost su ‘krive’ bakine enciklopedije: Mladi fizičar Marin istražuje kako stati na kraj globalnom zatopljenju

Svestran mladić Marin Vukšić uz pripremu doktorata, dodatno usavršavanje na Oxfordu, planinarenje, boks i pjevanje u zboru, prije svega uživa u fizici. S ciljem smanjenja globalnog zatopljenja, želi sudjelovati u razvoju novih vrsta elektrana pa u svome poslu pokušava imitirati proces koji se odvija u zvijezdama. Ovaj 27-godišnjak svoje znanje prenosi učenicima na obrazovnim radionicama popularizirajući znanost jer, kako kaže, lijepo je dalje dijeliti znanje.

Marin Vukšić | Screenshot: Nova TV

Mladi 27-godišnji fizičar Marin Vukšić tijekom svog radnog dana na Institutu Ruđer Bošković brine brigu o tome kako smanjiti globalno zatopljenje. Drugim riječima, istražuje nove izvore energije koji bi mogli promijeniti svijet, a cilj mu je sudjelovati u razvoju novih elektrana.

Od čega napraviti kutiju za ‘spremanje’ zvijezde?

Od robotike do lončarstva: Dodijeljeno 700.000 kuna za cool projekte popularizacije znanosti

– Pokušavamo imitirati proces koji se odvija u zvijezdama. U fuzijskom reaktoru nastojimo zapravo ‘spremiti’ zvijezdu u kutiju i veliko je pitanje od čega napraviti tu kutiju. I za neku selekciju materijala, prvo je potreban ovakav stroj, ispričao je Marin za Dnevnik Nove TV u laboratoriju na Ruđeru.

Upravo takav stroj, inače vrlo rijedak u svijetu, mogao bi ih dovesti do novog izvora energije, a u svemu tome naveliko se surađuje s institutima iz Njemačke, Engleske, Španjolske i Belgije.

Marin je diplomirao prije dvije godine na Fizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta s temom ‘Analiza čestica fuzijske prašine’, a danas je na IRB-u na Zavodu za eksperimentalnu fiziku. Piše doktorat, a prošloga ljeta glad za dodatnim znanjem odvela ga je na Oxford. Znanje stečeno usavršavanjima, prenosi učenicima u školama i djeci na obrazovnim radionicama, popularizirajući znanost.

Svestranost u slobodno vrijeme

Profesor fizike s PMF-a ostvario uspjeh neviđen u Hrvatskoj već 10 godina!

– Lijepo je to dijeliti dalje. Ja se sjećam kad sam ja bio mali, imao sam priliku doći na Ruđer, vidjeti što se tu radi i to je bilo wow!, priča Marin za Dnevnik Nove TV i dodaje kako su ga na znanost potaknule bakine enciklopedije ‘Svijet oko nas’.

Osim ljubavi prema fizici, u slobodno vrijeme ovaj svestrani mladić vozi bicikl, daruje krv, penje se na Sljeme, a hobi mu je i boksanje. Više od 10 godina član je zbora ‘Ivan Goran Kovačić’, s kojim je pjevao na Dubrovačkim ljetnim igrama i nastupao po čitavom svijetu. Kako kaže, glazba i ekipa u zboru su super, pogotovo kad je na faksu bilo koma.

– To je nešto što čovjeka drži iznad vode, zaključuje Marin kojega, ne sumnjamo, čeka sjajna znanstvena budućnost.

Odgovori