Pretraga

Znanstvenici otkrili zašto je nekome dovoljno manje sati sna od ostalih

A- A+

Znanstvenici s American Academy of Sleep Medicine proveli su istraživanje kako bi otkrili zašto je nekim ljudima potrebno manje sna nego li većini koja mora spavati osam sati dnevno. Proučavanjem 200 blizanaca identificirali su mutaciju gena koja osim kraćeg spavanja, osobama kod kojih se pojavljuje olakšava i cjelonoćno tulumarenje.

www.sheknows.com

Proučavanjem 200 blizanaca znanstvenici s American Academy of Sleep Medicine su identificirali mutaciju gena koja ne samo da omogućuje kraće spavanje nego smanjuje i posljedice cijelonoćnog tulumarenja ili učenja, piše Journal Sleep.

Izdvojeni članak

Evo koji je najbolji položaj za spavanje

Blizanci s otkrivenom mutacijom spavali su sat vremena dnevno manje od ostalih. Pri testiranju kognitivnih sposobnosti nakon 36 sati nesanice  pokazivali su i bolje kognitivne sposobnosti koje su ispitivane svaka dva sata tijekom navedenog perioda koji su morali provesti budni.

Znanstvenici su i ovim istraživanjem zaključili da većina odraslih ljudi svake noći mora minimalno odspavati sedam sati dnevno kako bi bila zdrava i produktivna. Samo oni s mutiranim BHLHE41 genom mogu si priuštiti kraća odmaranja bez posljedica na tjelesne i moždane funkcije.

Svi su proučavani parovi blizanaca bili istog spola, a njih 59 posto su bili jednojajčani.

Znanstvenici otkrili zašto je nekome dovoljno manje sati sna od ostalih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap