Pretraga

Zuckerbergi iz naše ulice: Tri mlada Zagrepčanina razvila vlastitu društvenu mrežu

A- A+

Dok većina nas zna tek lajkat fotografiju i objavit status na Facebooku, tri mladića iz Zagreba su osmislila vlastitu društvenu mrežu koja bi trebala postati univerzalno mjesto za domaće korisnike interneta. Upoznajte Milana Gostimira, Marina Zenića i Tomislava Šeremeta i saznajte što je to Wow.

Posljednje desetljeće obilježeno je komunikacijskom revolucijom čiji je najreprezentativniji predstavnik Facebook. Rijetko tko danas nema svoj profil na nekoj društvenoj mreži, a ako niste na Facebooku skoro da i ne postojite. Tom snažnom utjecaju nije se odhrvala ni Hrvatska.

Dok manje više svi mi znamo kliknuti lajk i napisati komentar Tomislav Šeremet, Milan Gostimir i Marin Zenić su otišli korak dalje. Ova tri mlada TVZ-ovca već 15 mjeseci rade na razvoju svoje društvene mreže koja će se ipak znatno razlikovati od svega do sada viđenog na tržištu.

Izdvojeni članak

Privatna poruka Zuckerbergu od sada 100 dolaraIzdvojeni članak

Video: Zagrebačka ekipa razvila sjajnu igru za PC

Društvena mreža i još mnogo više

Wow kako se naziva naš projekt je društvena mreža, ali i mnogo više od toga. Naša posebnost je u tome da omogućavamo da na jednome mjestu čitate statuse i koristite sadržaje s raznih drugih društvenih mreža poput Facebooka, čitate vijesti s portala, primate obavjesti s foruma i chatate. Ukratko cilj nam je napraviti univerzalno mjesto na netu za domaće ljude. Mjesto gdje će se informirati i međusobno komunicirati. Može se reći da ćemo biti društveni portal, a to je jedna nova dimenzija, rekao nam u razgovoru Marin Zenić, jedan od tvoraca wow.hr.

Ova društvena mreža još uvijek je u testnoj fazi, a u ovom trenutku ima nešto manje od tisuću korisnika. Za njenu izradu je bilo potrebno osam mjeseci priprema, a sad je već pola godine ‘dignuta’ na net te se aktivno radi na otklanjanju bugova te bi negdje na ljeto, prema Zenićevim, riječima trebala biti potpuno operativna.

Ne možeš protiv njih, možeš jedino s njima

Pitanje konkurencije ‘svemogućem Facebooku’ Zenić je od početka našeg razgovora kategorički odbio. Odmahnuvši rukom objasnio je naivnom novinaru prirodu odnosa velikog Face s hrvatskim Wow-om. – Ne možeš protiv njih. Možeš jedino s njima. Oni nama nisu konkurencija. Više ih gledamo kao sponzore, jer smo s njima povezani, kazao je.

Od Vijetnama do SAD-a

Zagrebačkom trojcu u razvoju ovog ambicioznog projekta pomaže još nekoliko developerskih timova razbacanih od Vijetnama do SAD-a. Usprkos inozemnoj pomoći ideja je u potpunosti rođena u centru Zagreba kada su Zenić, Šeremet i Gostimir odlučili naći svoje mjesto pod internetskim suncem.

– Već tri godine se mi bavimo razvojem raznih stvari. Pokušavali smo s portalčićima, blogovima, forumima i ne znam čim sve ne. U tom razdoblju smo zaista mnogo naučili te sad to primjenjujemo. Kada smo shvatili da ne možemo pokoriti globalnu scenu odjednom, odluka je pala da ponudimo nešto zaista kreativno i kvalitetno na razini Hrvatske. Stvoriti mjesto gdje svatko može pronaći nešto za sebe, kaže Marin Zenić.

Virtualni novac

Osim što ih očekuje još mnogo neprospavanih noći zbog bugova koje treba otkloniti prije no što Wow zasja u punom sjaju ova tri mladića će se morati suočiti s još jednim problemom – osvajanje tržišta. Kao što se moglo očekivati i za ovaj problem kreativna ekipa ima neobično rješenje.

– Svjesni smo da bez 20-ak tisuća korisnika ne možemo očekivati ozbiljnije investicije od sponzora te smo osmislili specifičan način promocije. Wow će imati vlastitu virtualnu valutu kojom će korisnici biti nagrađivani za razne radnje kao što je pisanje statusa i pozivanje prijatelja. Kada skupe dovoljno Wow novčića moći će ih mijenjati za nagrade koje će im stizati na kućnu adresu. Drugim riječima, mi ćemo svoje korisnike nagrađivati za aktivnost na našoj mreži, otkriva nam svoj plan naš sugovornik.

Među deset najboljih

Iako još uvijek u testnoj fazi wow.hr je u izboru vidi.hr-a ušao među deset najboljih webova u kategoriji ‘Web promocija, community servisi i social media aplikacije’. – Za nas je to veliki poticaj da nastavimo raditi još predanije i ovo priznanje nam je dalo dodatnu vjeru da radimo nešto zaista kvalitetno, rekao je Marin Zenić.

Vjerujemo da možemo

Jasno za takav projekt je potreban kapital, ali kako Zenić kaže, više od kapitala potrebni su konjski živci. Dosta je novca u ovaj projekt uloženo, ali bez mnoštva budnih noći sve bi odavno otišlo u vjetar, tvrde.

Mnogo je prepreka koje ove ambiciozne i sposobne mlade ljude čeka prije no što legnu na lovorike uspjeha, ali oni imaju viziju koju slijede.

– Mi volimo ono što radimo. Vjerujemo da imamo dobru ideju i vjerujemo da ćemo uspjeti u tome što radimo, za kraj je porućio Zenić.

Zuckerbergi iz naše ulice: Tri mlada Zagrepčanina razvila vlastitu društvenu mrežu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap