Pretraga

Bilo je i vrijeme: Srednju završio prije više od 80 godina, a svjedodžbu je dobio tek sada

A- A+

Ceremonija maturiranja za svakog učenika predstavlja važan moment stupanja u svijet odraslih iz kojeg povratka više nema. Neki su na to morali ipak nešto dulje čekati, no nitko tako dugo kao Merrill Pittman Cooper iz Zapadne Virginije. On je svoju svjedodžbu za kraj srednjoškolskog obrazovanja primio sada, a sa školovanjem završio – davne 1938. godine.

Jefferson county schools

Foto: Jefferson County Schools, Facebook

Predratna je 1938. godina, a američku ekonomiju potresa recesija treća po težini u prošlom stoljeću, ipak po usporedbi daleko lakša od katastrofalnih 20-ih. U malenom gradiću Harpers Ferry u Zapadnoj Virginiji mladić imena Merrill Pittman Cooper pohađa tamošnju srednju školu Storer College. Škola je, u ono vrijeme, smatrana jedinim od rijetkih obrazovnih mjesta za afroamerikance Zapadne Virginije, a nakon osnutka 1865. godine služila je novooslobođenim robovima nakon građanskog rata, piše CNN.

Tamo Cooper ima predmete koje današnji srednjoškolci u Hrvatskoj jako dobro poznaju; latinski, biologija, povijest engleski i matematika. Ipak, Cooper, zbog financijske situacije svoje obitelji, neće moći završiti tu školu i primoran je preseliti u drugu saveznu državu, Philadelphiju. Odustajanje na zadnjoj godini školovanja ostavilo je osjećaj žaljenja koji je ostao s njim do duboke starosti. Sada, više od 80 godina kasnije, to se promijenilo.

Izdvojeni članak

Nikad nije kasno: Difovac Milan diplomirao nakon 70 godina studiranja

Iako je matična škola zatvorena već više od pola stoljeća, njegova je obitelj pomogla u ostvarenju sna o završetku srednje škole. U dogovoru s lokalnim vlastima, Školama okruga Jefferson, Nacionalnim povijesnim parkom Harpers Ferry, Nacionalnom alumni udrugom Storer College i Odjelom za obrazovanje Zapadne Virginije, priredili su ceremoniju maturiranja za 101-godišnjaka. Održana je 19. ožujka.

Ideja je nastala sugestijom Coopera pri posjetu svoje škole prije četiri godine, kada je i sa obitelji podijelio ono što ga je dugo mučilo. Usprkos dugoj i uspješnoj karijeri u transportnoj industriji, njegov san o dobivanju svjedodžbe iz srednje škole je ostao.

– Škole okruga Jefferson su predane pomoći svakom učeniku, mladom ili starom, da ispuni svoje snove, rekao je Bondy Shay Gibson-Learn, nadzornik školskog sustava u priopćenju Jefferson County Schools, pa dodao kako im je bila čast gospodinu Cooperu to učiniti stvarnošću.

student u svečanoj halji drži diplomu u ruci
Share via
Copy link
Powered by Social Snap