Pretraga

Čudo od djeteta: 13-godišnji Dejan patentirao svemirski satelit koji je prihvatila NASA

A- A+

Trinaestogodišnjem Dejanu Lukiću pošlo je za rukom ono što mnogi inženjeri i znanstvenici mogu samo sanjati. Američka svemirska agencija NASA prihvatila je projekt nano satelita koji je Dejan sam izradio. Riječ je o satelitu za komunikaciju, internet i mobilni prijenos podataka, a ideju za takav satelit ima, kaže, još od 2016. godine. Ljubav prema znanosti prenio mu je djed, piše Klix.ba.

Foto: Pixabay

Dejan Lukić učenik je osmog razreda Osnovne škole ‘Sveti Sava’ u Bosanskom brodu. Ima 13 godina i naizgled je sasvim običan dječak. No, da je daleko od običnog savršeno dokazuje činjenica da je NASA upravo prihvatila njegov patent nano satelita.

Patentirao satelit, javio se NASA-i i doslovno rasturio

Ideju za nano satelit za komunikaciju, odnosno internet i mobilni prijenost podataka pravljen po CAT sistemu ima još od 2016. godine. No, tada, kaže, nije znao da postoji NASA Launch Inititative program. Čim je to saznao ove godine, odlučio se prijaviti, no o tome nikome nije rekao ni riječi, piše Klix.ba.

Među 705 sudionika iz cijelog svijeta prihvaćena je Dejanova ideja. Postao je tako najmlađi sudionik čiji je projekt nano satelita ikada prihvaćen. Pošlo mu je za rukom ono što mnogi mogu tek sanjati.

– Trenutno radim na softveru za satelit. Projekt se mora završiti do maja 2020. godine, a njegovo lansiranje će biti najvjerovatnije 25. maja 2020. Naziv satelita je ‘OberonSAT A1’. Dao sam mu naziv po jednom Uranovom mjesecu, rekao je Dejan.

Cijena izrade satelita koštat će oko 20 hiljada maraka, a NASA plaća samo dozvole za kontrolu satelita i lansiranje. Nada se da će dobiti pomoć od Općine Brod, ali i od zainteresiranih sponzora. Ovaj nano satelit koji je NASA izabrala Dejan je već patentirao.

Koliko se radi o bitnom projektu svjedoči i činjenica da mu se već javila firma Deutsche Telekom koja bi unajmila web prostor na satelitu kada bude lansiran te ga koristila za svoje mobilne mreže.

O Dejanovom briljantnom intelektu dodatno govori i podatak da to nije njegov jedini patent. Naime, Dejan je već patentirao i hibridnu raketu.

– Patentirao sam raketni hibridni motor, motor koji koristi solidno (odnosno čvrsto) i tečno gorivo kako bi pružio potisak od 54kN (oko 5,5 tona). Nije štetan po okolinu jer 90 posto sagorijevanja je vodena para, kazao je. 

Omiljeni naučnici su mu Nikola Tesla, Stephen Hawking i Elon Musk

Mediji su ga ovih dana prozvali genijem i čudom od djeteta, a Dejan kaže kako mu je taj nadimak malo čudan jer sebe ne smatra genijem. Ljubav prema znanosti, kako je rekao novinarima Klixa, naslijedio je od djeda koji je inženjer elektrotehnike, ali i također od svoje majke.

– Omiljeni naučnici su mi Nikola Tesla, Stephen Hawking i Elon Musk. Najdraži od njih mi je Elon Musk, on još uvijek nema zvanje naučnika, ali je blizu toga. On je osnivač Tesla Motorsa, SpaceX-a i još sedam drugih kompanija. On zajedno sa SpaceX-om pravi rakete koje se same vraćaju na Zemlju nakon leta u svemir i to spušta cijenu putovanja u svemir, kazao je. 

U budućnosti se Lukić planira baviti astronomijom i elektrotehnikom, no najprije planira upisati i završiti aeronautičku srednju školu, zanimanje pilot s elektrotehnikom.

Čudo od djeteta: 13-godišnji Dejan patentirao svemirski satelit koji je prihvatila NASA
Share via
Copy link
Powered by Social Snap