Pretraga

Grindr mora platiti kaznu od 73 milijuna kuna jer je ilegalno dijelio privatne podatke korisnika

A- A+

Grindr mora platiti kaznu u iznosu od približno 73 milijuna kuna jer je prema optužbama europske agencije ilegalno dijelio privatne podatke svojih korisnika s oglašivačima.

Foto: Unsplash; Alex Ware

Grindr, poznata aplikacija za dejtanje, mora platiti kaznu u iznosu 100 milijuna norveških kruna, odnosno oko 73 milijuna kuna zbog toga što je privatne informacije svojih korisnika dijelila s oglašivačima. U siječnju prošle godine Norveško potrošačko vijeće podnijelo je tri žalbe na Grindr zbog dijeljenja osobnih podataka, uključujući lokaciju korisnika te informacije o uređajima koje koriste. Sve te podatke dijelili su ilegalno s oglašivačima, od kojih je jedan bio MoPub, tvrtka za mobilne oglase u vlasništvu Twittera, piše New York Times.

Posebno je problematično ako dođe do povezivanja dijljenih podataka s pojedincem i eventualno njegovom seksualnom orijentacijom bez njegova pristanka. Iz tog razloga Norveška agencija za zaštitu podataka poduzela je korake protiv Grindra. Grindr je dobio rok 15. veljače do kada treba dostaviti svoj komentar na presudu Norveške agencije.

– Konstantno poboljšavamo značajke privatnosti u skladu s razvitkom zakona i propisa o privatnosti te željno iščekujemo produktivni dijalog s Norveškom agencijom, rekao je Bill Shafton, Grindrov službenik za ekonomske i pravne poslove, rekao je u izjavi za The Verge. Kako napominje Verge, Grindr nije pretjerano poznat po brizi za privatnost i sigurnost svojih korisnika. U travnju 2018. našli su se usred skandala jer su dijelili HIV status svojih korisnika s dvjema drugim kompanijama, a osim toga još su jednom imali problem sa sigurnosti kada je netko tko poznaje vašu mail adresu lako mogao pristupiti vašem Grindr računu.

Valja naglasiti da je Grindr promijenio vlasnika. U ožujku prošle godine kineski vlasnici prodali su ga investitorskoj grupi San Vicente Acquisition nakon što je američka vlada izrazila zabrinutost oko nacionalne sigurnosti vezano za aplikaciju.

Grindr mora platiti kaznu od 73 milijuna kuna jer je ilegalno dijelio privatne podatke korisnika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap