Pretraga

Internetom kruži bolesna igrica koja navodi na samoubojstvo: Pojavljuje se i na YouTubeu

A- A+

Internetom kruži bolesna igra s opasnim izazovima naziva Momo, koja se već povezuje s dva samoubojstva. Izazov se pojavljuje i u naizgled bezazlenim YouTube videima, poput crtića Pepa Pig i Fortnitea, a sudionike poziva na samoozljeđivanje i samoubojstvo, primjerice, puštanjem plina u prostoriji ili uzimanjem tableta.

Screenshot: YouTube

Škole diljem Velike Britanije upozoravaju roditelje da internetom kruži opasan viralni izazov naziva Momo.

Samoubojstvom upoznaju ‘Majku Pticu’

Izdvojeni članak

Jeste li čuli za Bird Box? Ovaj opasni izazov nastao po Netflixovu hororcu širi se brzinom munje

Momo putem društvenih mreža poziva djecu i tinejdžere da dodaju određeni kontakt na WhatsApp ili druge platforme za dopisivanje, a potom im šalje grafičke sadržaje i poruke. Osobama koje odbiju igrati mobilni uređaj obično je hakiran. Britanska policija kaže kako je ovo još jedan način putem kojega cyber kriminalci prikupljaju osobne podatke.

Momo je zapravo igrica koja igrače izaziva na seriju izazova, sve kako bi upoznali stanovitu ‘Majku Pticu’. Riječ je o liku izobličenog izgleda, s izbuljenih očiju, tamne i neuredne kose te tijela nalik na kokošje. Početak igre zabavan je i simpatičan, no vrlo brzo postaje mračan i kreće poticati igrače na samoozljeđivanje kroz razne riskantne izazove. Neki od njih uključuju puštanje otrovnog plina (u kuhinji) ili uzimanje tableta. Sličan izazovu ‘Plavi kit’ i ovaj uključuje prijetnje obitelj, budući da cyber kriminalci posjeduju osobne podatke osoba koje su se upustile u izazov.

Posljednji izazov počinjenje je samoubojstva kako bi se došlo do ‘Majke Ptice’.

Još jedan način zastrašivanja, posebice djece mlađeg uzrasta pojava je izobličenog lika usred dječjih filmova na YouTubeu, poput Pepa Pig-a. Lik dječjeg glasa pjeva pjesmicu ‘Momo će te ubiti’. Takav video nalazi se u nastavku, a upozoravamo kako bi njegov sadržaj nekima mogao biti uznemirujuć.

Djecu potiče na širenje straha

Jedna je majka za Daily Mail ispričala iskustvo svoga sina s Momo izazovom. Pozvana je da dođe u školu po svoga sedmogodišnjeg sina jer je kolegama učenicima govorio kako će Momo preko noći ući u njihovu sobu i ubiti ih.

Izdvojeni članak

Uhićen začetnik smrtonosnog izazova Plavi kit: Želio ‘pročistiti društvo’

– Kada smo došli doma razgovarali smo o tome i rekao mi je da su mu neka djeca u školi rekla da zaigra Momo izazov, što je i poslušao. Potom smo pogledali video u kojemu mu Momo lik kaže da proširi svima da strahuju od Moma, ili će ih ubiti u snu. Sada kod kuće imam zabrinuto dijete i brinem za djecu iz njegove škole, ispričala je jedna majka iz Manchestera.

Problem je alarmirao i britanski Nacionalni ured za online sigurnost, koji je već izdao uputstva za roditelje. Savjetuje im se da, za početak, djeci pojasne da Momo nije stvarna osoba te da ostaju u prisustvu djece dok pretražuju i zabavljaju se putem interneta. Uz to, s djecom je potrebno razgovarati o njihovim online aktivnostima, a po potrebi i uvesti roditeljsku kontrolu na uređaje.

Internetom kruži bolesna igrica koja navodi na samoubojstvo: Pojavljuje se i na YouTubeu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap