Iskustvo zvano ‘život u studentskom domu’

Puno će se ljudi složiti kako je život u studentskom domu nešto što se mora doživjeti, kad tad. Po mogućnosti pri početku studiranju, zato što se ipak radi o nečemu što vas košta puno živaca, a njih vremenom imate sve manje.

Screenshot: YouTube

Postoje neki privatni i državni studentski domovi, i naravno da se radi o poprilično različitim mjestima, no na kraju krajeva, ne radi se o toliko velikoj razlici. Imate malo noviji madrac i eventualno bolji stol, no ako mislite da će vas odlazak u privatni dom spasiti neurednih cimera i svađanja oko toga tko će baciti smeće… U krivu ste.

Student u potrazi za cimerom naveo svoje osobine: Ako je pola istina, nema tko ga ne bi poželio u svojoj sobi

Svaki odlazak u studentski dom je jednostavno prihvaćanje da sljedećih nekoliko mjeseci nemate pravo na stvari za koje niste niti znali da su vam potrebne kako biste uspjeli preživjeti svaki dan bez nepotrebnog stresiranja oko ‘sitnica’.

Vjerojatno ako i sami niste živjeli u studentskom domu, nećete shvatiti stvari o kojima ćemo pisati te ćete vrlo vjerojatno misliti kako se radi o zaista nebitnima stvarima. Ali, ako ste i samo mjesec dana proveli u studentskom domu, prepoznat ćete se u skoro pa svim stvarima – ovisno o tome koliko ste sreće imali s cimerom/icom.

1. Privatnost

Željeli biste pričati na telefon s mamom bez cenzure, bez da mislite o tome što vaš/a cimer/ica sluša, što ne? Žao nam je, ne može. Možete izaći na hodnik, gdje vas onda sluša cijeli hodnik. Wc također nije opcija, a kuhinja… Vrlo je moguće da će netko biti tamo i pušiti (u kuhinjama u domovima se radi samo to) ili imati party svog života.

Možete zaboraviti na trenutke kada se samo želite dobro isplakati zato što ste pali ispit ili vas je dotaknuo zlatni gumb na Supertalentu. Vremenom se naviknete na to pa se rasplačete bez problema, ali i dalje… Nemate svoju privatnost. Kao da ste u nekom realityju, samo što vas ne plaćaju…

2. Mir

Možda i omiljena pjesma ovog ljeta mi je bio remix Majka Šestero Dece, a jedan od najbitnijih stihova je svakako ‘to narušava moj mir’. Kao osoba koja živi u studentskom domu, duboko osjećam taj stih, na dnevnoj bazi.

Kada mi cimerica ne želi spustiti rolete na prozoru, ‘jer njoj treba svijetlo’, a ja samo želim spavati do četiri popodne kako bih nadoknadila ne spavanje preko cijelog tjedna. Ili kada mi cimerica odluči odustati od bacanja smeća, pa se suživot pretvori u borbu tko će prvi popustiti i baciti smeće…

3. Higijena

Student živi bez kemijske nekada, ali bez kuhala nikada. Smijemo li vodu u kuhalu prokuhavati dva puta?

Pronaći osobu kojoj je stalo od osobne higijene, puno je teže nego što biste mislili na prvu. Naravno, svi vidimo majice zaprljane puderom po dućanima odjeće i uživamo u ‘zanimljivim’ mirisima koji nas iznenađuju u tramvaju, a jednako tako vidimo i fotografije koje se često objavljuju po društvenim mrežama i hrpa komentara u kojima se svi groze.

Istina je da takve fotografije postanu vaša svakodnevica. Ne mogu vam opisati koliko sreće imate ako ne živite u sobi koja izgleda kao leglo žohara. Inače to tako izgleda, osim ako se vi ne uhvatite posla i bacite na redovito čišćenje cijele sobe. A i tada, koliko god vi možete očistiti, vaš/a cimer/ica može više zaprljati!

4. Druženje

Na kraju krajeva, možda stvar kojoj se svi vesele kod života u studentskom domu, su silna druženja. Svi žele doživjeti barem jednom taj ‘studentski život’ koji gledamo na američki filmovima, tu vibru. No, vrlo je vjerojatno da takvo nešto nećete naći sa svojim/om cimerom/icom.

Nekad se ljudima posreći pa nalete na ljude s kojima postanu najbolji prijatelji i druže se s njima i van svoja četiri zida (a doživjela sam i to!), ali češća je situacija da ipak to nećete imati. U najboljem slučaju, imat ćete nekoga s kime ćete moći tu i tamo porazgovarati o stresnoj situaciji na faksu, no za nešto više od toga… Morat ćete se obratiti svojim prijateljima!

Odgovori