Pretraga

Kako mladi uistinu koriste pametne telefone

A- A+

S novom tehnologijom dolaze i novi obrasci ponašanja, a danas kad gotovo svatko sa sobom nosi svoj voljeni smartphone, pravila pristojnosti bitno su se izmijenila. Ukoliko pogledate malo oko sebe, primjetit ćete da u mnoštvu ljudi koji sjede na kavi ili drugdje ima puno onih koji samo bulje u ekran mobitela.

Mladi su prihvatili sasvim drugačije obrasce ponašanja, do onih koji su bili prisutni prije. Otkad gotovo svatko posjeduje neku vrstu pametnog telefona, postalo je normalno da se na njega komunicira bez obzira na to nalaze li se u društvu ili su sami. Business Insider napravio je istraživanje koje je ispitalo kako se mladi ponašaju sada kad gotovo svatko od njih ima smartphone uza sebe, a fokusirali su se na mlade ljude stare do 18 do 29 godina. Ponašanje koje je prije bilo nedopustivo prema bontonu, sada je postalno normalno. 

Izdvojeni članak

Zbog pametnih telefona srednjoškolci pate od manjka sna

Ni sms-ovi ne mogu čekati

Tako gotovo nitko u toj dobi ne smatra nedopustivim javljanje na mobitel tijekom večere s prijateljem, nego svi to smatraju sasvim normalnom praksom. Također, većina ih smatra da je sasvim u redu tijekom druženja na piću ili večeri provjeriti društvene mreže poput Facebooka ili Twittera putem pametnog telefona.

Ni sms-ovi se ne ignoriraju, već se na njih odgovara praktički odmah kada se dobiju, i to je za njih sasvim prihvatljivo ponašanje. Ipak, ta pravila ne vrijede za ljude koji se nalaze na spoju, tu se ipak prihvaća odgovaranje na pozive i poruke, a kamoli provjeravanja situacije na društvenim mrežama.

Izdvojeni članak

Uz ovu čašu nitko u kafiću neće gledati u svoj smartphone

Sasvim normalno je postaviti nečiju fotografiju na internet bez pitanja

Iako imaju tu mogućnost, mladi ne koriste govornu poštu. Nikada ne ostavljaju poruke na sekretarici, niti preslušavaju one koje im drugi ostavljaju, ako ih ostavljaju. Suprotna je stvar s e-mailovima, njih se također provjerava odmah po dobitku.

Što se tiče ponašanja na društvenim mrežama, većini je mladih prihvatljivo postaviti nečiju fotografiju na internet bez da prije pitaju za dopuštenje. Tagiranje i ‘check-in’ prijatelja također ne smatraju nepristojnim.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap