Pretraga

Kako održati računalo hladim preko ljeta

A- A+

Laptop ne mora biti osuđen na ljetne vrućine ukoliko se na pravi način pobrinete za njega. Postoje opcije koje će spasiti vaše prijenosno računalo za ovih vrućih ljetnih dana, a neke od njih su i kupnja podloge za hlađenje laptopa ili pak rad u uvjetima u kojima biste i vi sami radili. Tako ćete znati da dokgod je vama ugodno – zasigurno je ugodno i vašem računalu.

Dolazi ljeto, što je u prijevodu i sinonim za nesnosne vrućine koje vladaju ovih dana, a bit će ih i sljedećih tjedana. Osim što je vruće ljudima i životinjama, vruće je i vašem ljubimcu bez kojeg vjerojatno ne biste znali što raditi – laptopu. Ukoliko vam se zbog visokih temperatura laptop počeo pregrijavati vrijeme je da probate neku od ovih opcija.

Izdvojeni članak

Kako zaštititi vid tijekom rada za računalom

Kupite podlogu za hlađenje laptopa 

Od onih najjeftinijih do onih s raznim opcijama, takozvani ‘cooler pad’ za laptop smanjit će njegovu radnu temperaturu i to na principu dovođenja svježeg zraka do hladnjaka ugrađenog u laptop te hlađenja same poleđine prijenosnog računala. Iako izgleda kao obična podloga za laptop, ona koja hladi ima u sebi ventilatore koji spašavaju vašeg ljubimca od daljnjeg pregrijavanja. 

Počnite raditi u ugodnom okruženju

Ukoliko ste i sami u klimatiziranim uvjetima i nije vam vruće, vrlo vjerojatno se niti vaš laptop neće pregrijavati. Dok god vama nije vruće ne biste trebali imati nikakvih problema. Stoga probajte biti u uvjetima gdje možete kontrolirati temperaturu kako se ne biste pregrijali zajedno s vašim računalom.

Izdvojeni članak

Prvi laptop loše prodavan zbog seksizma?!

Isključite računalo kad izlazite iz kuće 

Dok radi vaše računalo proizvodi toplinu. Ukoliko znate da ćete u nekoliko sljedećih sati biti izvan dometa računala, nemojte biti lijeni i isključite ga. Na taj način, osim što ćete smanjiti potrošnju električne energije, također ćete produžiti život vlastitom prijenosnom računalu. 

Preko programa saznajte u kojem stanju je računalo 

Način da provjerite kolika je temperatura na pojedinim dijelovima vašeg laptopa je da instalirate neki od besplatnih programa koji prati temepraturu, poput Notebook Hardware Controla ili Mobile Metera. Uz te programe imate ćete uvid u potrošnju struje, temperaturu procesora i hard diska te frekvenciju na kojoj vaše računalo radi. Na ovaj način ćete dijagnosticirati problem i znati što da radite, s jednom od spomenutih tehnika.

Kako održati računalo hladim preko ljeta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap