Pretraga

O ovome se u školi ne uči dovoljno: Troje profesora napravilo je besplatan priručnik za financijsko opismenjavanje

Teško vam je upravljati financijama? Pa, u tom procesu od pomoći bi vam mogla biti Tonka Ekonomka. Troje profesora iz Labina sada je objavilo i online izdanje priručnika za financijsko preživljavanje tinejdžera. Namijenjen je za djecu i mlade te njihovo financijsko opismenjavanje. U fokusu priče je tinejdžerica Tonka.

tonka ekonomka financije

Tonka Ekonomka | foto: priručnik Tonka Ekonomka, srednja.hr

Tonka Ekonomka financijski je priručnik za djecu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Namijenjen je za učenike iz cijele Hrvatske, a napravilo ga je troje profesora iz Labina. Priručnik je dostupan u online izdanju, a cilj mu je mladima približiti razna znanja o financijama kako bi postali financijski pismeniji. Tonka Ekonomka na kreativan način prikazuje obitelj Šoldić koju čine tinejdžerica Tonka, dvoje roditelja te Tonkina braća.

‘Tonka Ekonomka nije mrtvo slovo na papiru’

Tonka u priručniku uči upravljati financijama, a uz to je i ekologinja te volonterka. Autori su nastavnici Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić koji su u priručnik ubacili i elemente cakavice. Za srednja.hr rekli su nam kako je financijska pismenost jedna od ključnih vještina za sve generacije, a posebice za one mlađe.

– Plano za osmišljavanje programa financijske pismenosti postojali su već prije četiri godine. Mladi bi već od malih nogu trebali učiti o financijama, kako od roditelja tako i unutar obrazovnog sustava. Tako će im poslije biti puno lakše rješavati financijske probleme ako do njih dođe, rekli su nam autori.

Dodala je da mnogi stručnjaci smatraju da se odgovornost prema novcu uči od trenutka dobivanja ‘prvog’ džeparca. Vjerojatno će ta osnovna pravila koja su naučili još kao djeca mladi koristiti, smatraju autori, i kad se susretnu s prvom plaćom. Financijska pismenost prema Milevoj Klapčić cjeloživotni je proces.

– To je proces koji nikada ne spava. Najvažnije je pritom znanje i pružanje osnovnih informacija kako bi ljudi, a posebice oni mladi, formirali ispravan stav. Upravo zato ‘Tonka Ekonomka’ nije samo mrtvo slovo na papiru, već smo je uvrstili u program građanskog odgoja u dvije labinske osnovne škole, kazali su nam autori.

Izdvojeni članak
akcija za 5

Prava škola za život: U Rijeci imaju zanimljiv projekt koji mlade osnažuje za aktivno građanstvo

Važno je pravilo 4P

Autori nam govore da je priručnik posebno namijenjen za učenike osmih razreda jer je prva lekcija vezana i uz odluku za nastavak školovanja. Tonka u priručniku kupuje različite potrepštine te se susreće i sa štednjom. Objašnjavaju se najjednostavniji ključni ekonomski pojmovi te kako ih koristiti u praksi.

– Naša iskustva s održanih radionica među osmašima labinskih osnovnih škola potvrđuju da je naš priručnik koristan za učenike i njihove roditelje. Koncipiran je za deset do 15 nastavnih sati, pojasnili su autori.

Nekoliko savjeta iz ovog priručnika su da se pri kupovanju nekog proizvoda treba držati pravila 4P: procijeni, planiraj, primijeni i provjeri. Zatim, autori govore kako jeftinije nije uvijek bolje, novac treba držati u novčaniku, a ne u džepovima, kako treba gasiti svjetla kada izađeš iz sobe te da mladi trebaju dopustiti roditeljima da im otvore štednju u banci ako oni to žele. Likovi u priručniku znaju pričati i na labinskoj cakavici te nam je Milevoj Klapčić rekla kako se tako čuva i kulturna baština Hrvatske.

Cijeli priručnik možete pronaći ovdje ili u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
tonka ekonomka financije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap