Pretraga

Pitali smo građane što misle o predmetu Praktične vještine: ‘To se može naučiti i doma’

A- A+

Učenici od 1. do 4. razreda u sklopu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole dobili su i novi predmet – Praktične vještine. Riječ je o predmetu nalik domaćinstvu u sklopu kojeg se uči o kućanskim poslovima, financijama, ali i, među ostalim, zdravoj prehrani. S obzirom na to da je prošlo skoro točno dva mjeseca otkako je eksperimentalno krenula cjelodnevna u 62 škole, pitali smo građane što misle o predmetu Praktične vještine.

dijete šiva za stolom koji je pun materijala

Foto: Pixabay

Praktične vještine, predmet sličan nekadašnjem domaćinstvu gdje učenici razvijaju manualne sposobnosti i uče kako ovladati koordinacijom pokreta, od ove je nastavne godine ušao u škole. Dobili su ga učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola kao dio eksperimentalnog programa cjelodnevne škole u kojemu sudjeluju 62 škole iz cijele Hrvatske.

Prošlo je skoro puna dva mjeseca otkako je krenuo eksperiment cjelodnevne škole, a mi smo pitali građane što misle o, može se reći, ponovnom uvođenju predmeta Praktične vještine, odnosno modificirane verzije nekadašnjeg domaćinstva. Mlade osobe su čak bile i protiv toga da to bude predmet jer se, kako su nam rekli, ‘sve to može naučiti i doma’, dok su starije osobe objasnile zašto misle da je taj predmet u školama potreban.

– To je dosta korisno, ali mislim da nije potrebno. To se sve može naučiti samostalno i ne bi to trebao biti predmet po meni, rekla nam je djevojka.

Što su nam ostali rekli o predmetu Praktične vještine možete poslušati u videu ispod.