Pretraga

Prije 10 godina izašla je najbolja epizoda Breaking Bad-a, na IMDB-u ima ocjenu 10

A- A+

Iako je izašla prije 10 godina, epizoda ‘Ozymandias’ još uvijek je jedina epizoda u povijesti televizijskih serija sa savršenom ocjenom 10 na IMDB-u. Kroz majstorski primjer dramatičnog pripovijedanja, podsjeća nas da ništa ne traje vječno. Sve nevolje, nasilje, zapleti i zagonetne strmine koje je serija ‘Breaking Bad’ ponudila, još uvijek zauzimaju posebno mjesto u našim glavama, gotovo preklinjući za još jedno ponovno gledanje.

Walter White (Bryan Cranston) – Breaking Bad _ Photo Credit: Frank Ockenfels 3/AMC

U jednom od najbriljantnijih kreativnih poteza u povijesti televizije, ‘Breaking Bad’ je donio sve Waltove planove koji su se srušili oko njega u rasponu od samo jednog nezaboravnog sata televizije. Epizoda ‘Ozymandias’ naširoko se smatra, ne samo najvećim dijelom Breaking Bada, već i jednom od najboljih TV epizoda koje su ikada snimljene. Deset godina kasnije, i sada ima jednaku moć kao i na dan emitiranja, 15. rujna 2013.

Od trenutka kada je Breaking Bad počeo, gledatelji su znali da će ga laži i tajne Waltera Whitea (Bryan Cranston) na kraju sustići. Većinu svojih pet sezona, serija uspijeva stvoriti gotovo neprestanu struju napetosti upravo od tog straha. Međutim, kako je Breaking Bad išao dalje u svoju posljednju sezonu, činilo se da Walt samo skuplja sve više i više moći. Nakratko se činio nedodirljivim koliko god bi šef kriminalnog carstva mogao biti. Nitko, čak ni njegov šogor, Hank Schrader (Dean Norris), nije se činio sposobnim pobijediti ga.

I najmoćnija carstva se s vremenom raspadnu

Nije pretjerano nazvati ovo najvećim remek-djelom kojim su se ikad počastili mali ekrani. To je zapanjujuća scena za zakucanom scenom, briljantno režiran od strane Riana Johnsona tako da je svaka scena razrađena do savršenstva i napisana tako veličanstveno da se doista čini kao da svaka točka zapleta i svaki lik u seriji vodi do ovaj trenutak. Bez sumnje, Ozymandias je vrijedan svoje slave.

Riječ iz naslova epizode poznata je iz istoimene pjesme Percyja Shelleyja, objavljene 1818., koja koristi sliku statue Ozymandiasa da opiše neizbježni pad svih vođa i carstava bez obzira koliko su bili moćni u svoje vrijeme. Stihovi govore o ruševinama nekoć velikog kraljevstva, gdje je vladar po imenu Ozymandias tvrdio da je najmoćniji od svih kraljeva i hvalio se svojim postignućima. Ali sada je sve što je ostalo slomljena statua u golemoj, praznoj pustinji.

Poruka je da se čak i najmoćnija carstva s vremenom raspadnu i nestanu. To je podsjetnik da ništa ne traje vječno. U epizodi vidimo Waltera Whitea kako se urušava u pijesak, kao što se navodno dogodilo s poznatim kipom, a metaforički označava i raspad carstva Waltera Whitea.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Jeste li zaista pravi fan serije ‘Breaking Bad’? Dokažite na ovom pitanju

Televizijsko remek-djelo

Tvorac Breaking Bada Vince Gilligan je, u odnosu na Walta i njegovo raspadajuće naslijeđe, 2013. objavio promotivni kratki film u kojem je Bryan Cranston pročitao cijelu pjesmu. Kao poglavlje dugogodišnje televizijske serije, jednako je uzbudljivo i dramatično angažirano kao i svako drugo. I kao eksplozija fitilja koji je prvi put upaljen 59 epizoda prije nje, Ozymandias je dojmljivija i razornija priča nego što je itko očekivao.

Sve nevolje, nasilje, zapleti i zagonetne strmine koje je serija ponudila još uvijek zauzimaju brdo prostora u našim glavama, gotovo preklinjući za još jedno ponovno gledanje. Briljantnost Ozymandiasa je u tome kako uspijeva replicirati taj osjećaj čak i dok svom protagonistu oduzima sve. U konačnici, Walterovi gubici, kao i njegovi trijumfi, nisu ništa više od njegovih vlastitih odluka, čineći ovu epizodu pravim školskim primjerom neviđenog televizijskog horora u posljednjih 10 godina, a ostaje na samom vrhu najboljih epizoda svih vremena.

Copy link
Powered by Social Snap