Pretraga

Putovanja prilagođena studentskom džepu

A- A+

Ako ne najveće, definitivno jedno od najvećih zadovoljstava u životu jest upravo putovanje. Što dalje putujete, to ćete više naučiti, ali odlaskom i samo par kilometara van poznatoga, dolazite u dodir s nečim novim, o čemu tek morate naučiti sve.

Ipak, studentski džep je onaj koji kaže ‘NE MOŽE’, pa se s putovanjima moramo pozdraviti na neko vrijeme. I ne, ako ne studirate u rodnom gradu, odlasci doma se NE računaju kao putovanja….

Izdvojeni članak
vlak željeznica

Počele prijave mladih za besplatna putovanja Europom: Doznajte kako ‘ugrabiti’ kartu

Mada, upravo zato što smo studenti, uspijevamo sve što poželimo. Sigurna sam da smo mi najkreativnija vrsta ljudi koja postoji – od toga da uspijevamo naučiti ekstremne količine novih podataka u kratko vrijeme, pa do toga da smo naučili kako sat vremena spavanja pretvoriti u četiri, jednako nam dobro ide i stvaranje novaca za odlazak na izlet.

Dobro, možda ih baš nećemo stvoriti, ipak smo mi studenti i dio našeg identiteta jest da NEMAMO novaca, ali definitivno ćemo pronaći dovoljno da si uspijemo organizirati barem jedno putovanje godišnje.

Postoji razni načini pomoću kojih možete doći do novih, nepoznatih krajeva:  najpopularniji jest odlazak na sezonu, no za njega morate čekati još nekoliko mjeseci. Odmah iza slijede poznati programi pomoću kojih idete raditi na par mjeseci u neku stranu državu ili na skroz drugi kontinent. Tada se također radi o nekim dugotrajnijim opcijama, pa ako to ipak nije vaš par rukava, idemo dalje.

Volontiranjem do cilja

Ako vas zanimaju daleke i egzotične lokacije, definitivno biste trebali lajkati par stranica koje omogućuju studentima praktički besplatno putovanje, uz uvjet da volontirate. Volontiranje je općenito predobra stvar za studente, iako možda ne djeluje tako zbog već navedenog problema, a to jest da nemamo nikada novaca.

No, sada dolazimo do onoga glavnoga – što kada želite ići na neki kraći izlet, ne da vam se volontirati, ne želite potrošiti previše novaca zato što biste i dalje htjeli moći si platiti dom, a opet…dosta vam je rutine?

Kao osoba koja je u posljednjih par godina ispraksirala jednodnevne izlete zbog odlaska na razne koncerte (ne pitajte), postoji par stvari na koje morate pripaziti, a onda ostalo, nema više brige. Pa krenimo od početka.

Prijevoz

Najbitnija stvar kod prijevoza jest ta da mora biti što jeftiniji, ali i dalje siguran. Osobno se nikada nisam usudila upustiti u nešto što nije bila pouzdana tvrtka, no ako vas putuje nekoliko, mogli biste možda staviti oglas da tražite prijevoz ili nešto slično.

Idealno bi bilo kada bi netko od vas i sam vozio, pa da ne morate brinuti oko toga – troškovi goriva, cestarina i ostalih gluposti će možda djelovati puno na prvu, ali ako pogledate na činjenicu da imate svoj auto i možete se bilo kada skupiti i otići dalje, isplati se malo više dati.

Također je bitno da stalno pratite akcije koje se vrte po raznim stranicama – osim što se mogu pronaći jeftine autobusne karte (nedavno sam i sama uspjela kupiti povratnu kartu za Ljubljanu za samo dva eura), ali i avionske karte. Nije rijetkost da se povratne karte mogu pronaći već i od desetak eura, stoga se stvarno isplati..

Smještaj

Ako idete na neko bliže mjesto, razmislite o tome da ne uzimate smještaj, već da krenete rano ujutro i vratite se kasno navečer. Postoje razne linije koje omogućavaju takve manevre, a najbolje je to što onda izbjegavate problem s plaćanjem. Također, ako idete u neko manje mjesto, vrlo je vjerojatno da će vam jedan dan biti sasvim dovoljan da prođete sve turističke atrakcije (čitaj: pivnice) i vratite se doma spremni za nove avanture.

Društvo

Vrlo je bitno da društvo s kojim idete bude na istoj razini kao i vi. Ako ste naumili da ćete cijeli dan hodati i prolaziti sve živo, onda budite sigurni da su to i vaši suputnici tako shvatili. Inače ćete biti jako nezgodno kada vi budete hodali, a oni sjedili na kavi…

Također, odmah se dogovorite s njima oko toga kako ćete trošiti novce – hoćete li se počastiti sa skupom pivom pa štedjeti na ručku u pekari, ili ipak planirate sjesti na pošten obrok? Djeluje nebitno, ali u trenutku će biti. Pogotovo zato što se nalazite na novom mjestu koje ne poznajete baš najbolje, pa vam je teško odrediti u trenutku što je bitnije.

Hrana

Sjećate li se kako smo svi na izletima u osnovnoj izbjegavali sendviče koje su nam radile mame, zato što smo bili prekul za to? E pa sada su ti sendviči prekul – opskrbite se s bocama vode, slatkišima, čipsevima, ali i sendvičima. Cjelodnevni izleti itekako umore, pogotovo ako idete na varijantu bez smještaja.

Nemojte računati na bilo kakve dijete, zato što to nije opcija na izletu. Sam izlet je bolestan trening koji ćete svi zajedno odraditi, stoga nemojte brinuti oko toga.

Još par sitnica

Postoje neke stvari na koje troše samo amateri, pa ćemo krenuti. Samo ću ih nabrojiti i nadati se da ne padate u te zamke.

  • Plaćanje wc-a na kolodvoru
  • Kupovina vode
  • Turistički razgled grada uz vodiča
  • Kupovina basic suvenira
Share via
Copy link
Powered by Social Snap