Pretraga

Šest razloga zašto je bicikl najbolje prijevozno sredstvo svakog studenta (osim u brdovitim gradovima)

A- A+

Studenti su siromašan narod. Ali ne mislim na to neki jadan način, već kao da je što veća fora, ako uspiješ preživjeti u što gorim uvjetima. Jedna od stvari koje studenti nemaju je definitivno auto. Možda netko i ima položen vozački, ali rijetko tko ima auto.

www.npr.org

Auto je super stvar jer daje slobodu – ne ovisite o javnom prijevozu niti o nekoj drugoj osobi. Kad vidite da je vani kiša, ne razmišljate o tome hoćete li se smočiti dok čekate tramvaj ili ne. Kad vidite da je vani sunčano, ne razmišljate hoćete li dobiti infarkt dok dođete do tramvajske stanice. Vaša jedina briga jest osigurati gorivo i parkirno mjesto, a vjerojatno vam nije problem iskeširati ni za jedno od to dvoje jer – imate auto.

Izdvojeni članak

Barem osam izvrsnih razloga da se već danas počnete voziti biciklom

Ako imate auto, nemojte nastaviti čitati ovaj članak jer nije za vas. Osim ako ste ekološki osviješteni, onda možete nastaviti… Svaki pravi student svoju samostalnost doživljava nabavkom bicikla. Možda niste o tome previše razmišljali, pogotovo ako vam je javni prijevoz sređen u gradu, ali imati bicikl donosi novu razinu samostalnosti.

1. Ne ovisite o javnom prijevozu

Naravno da je super kada imate česte linije, ali uvijek ovisite o gužvi u prometu i milijun drugih stvari. Ako vam pobjegne tramvaj, morate čekati sljedeći. Ili možete krenuti pješke, ali ako se radi o nekoj većoj udaljenosti, nećete si puno pomoći. Kad imate bicikl, možete brže voziti i provući se kroz sve gužve!

2. Noćni izlasci postaju jeftiniji

Nikad neću zaboraviti kada sam razmišljala o tome hoću li na INmusic biciklom ili ne, pa prvi dan nisam išla. A onda sam došla i vidjela milijun bicikla oko samog ulaza i shvatila da je dolazak njime apsolutno okej. Radije ću popiti jednu pivu nego platiti taxi. Ovo naravno vrijedi za situacije kada se ne planirate uništiti, inače… bicikl nije najsigurniji izbor!

3. Osjećaj odraslosti

Pješaci su također sudionici u prometu, ali kao biciklisti, možete imati razne manevre po cesti – kako izbjeći jednu rupu, kako izbjeći drugu. Možete stići na zeleno, a možete se i nekako provući. Možete biti dobar vozač ili loš. I moram priznati da vam to počne imponirati nakon nekog vremena, pogotovo ako se dobro osjećate!

4. Zdrav duh u zdravom tijelu

Svi znamo da se dobro baviti nekim sportom, no kad ste student, rijetko kad imate vremena za tjelovježbu. A i kada imate, nemate. Većina nas ne voli vježbati i izbjegava to u velikom luku, no biciklizam je super stvar. Nije prenaporno, a opet čini veliku razliku. I da se vozite pola sata svaki dan, napravili ste puno za svoje zdravlje!

5. Ekološki ste osviješteni

Svi znamo da situacija na našem planetu postaje alarmantna, a korištenje bicikla umjesto auta ili bilo kojeg drugog prijevoznog sredstva, zaista čini razliku! Isto kao što je pametnije imati staklenu bočicu vode negoli svaki dan kupovati novu plastičnu, ali to je već tema za neki drugi put…

6. Možete doći bilo gdje

Bicikli su spretni i okretni, što znači da se njime možete đirati gdje god želite. Možete njime doći na bilo koju lokaciju (pogotovo ako imate brzine) te ga možete bilo gdje ostaviti – dovoljno je da imate lanac za zaključavanje i gotovo.

Nažalost ništa nije savršeno, pa tako ni korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva. Već smo čuli i vidjeli previše slučajeva u kojem su nekome ukrali bicikl, ali što preostaje nego se uzdati u sreću…

Šest razloga zašto je bicikl najbolje prijevozno sredstvo svakog studenta (osim u brdovitim gradovima)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap