Pretraga

Sezona je jagoda: osvježite se ukusnim milkshakeom!

A- A+

Jagoda je rod biljaka iz porodice ruža. Danas je uzgajivačima poznato više od četiri stotine vrsta, ali najveće bogatstvo krije se u samoniklim vrstama. Prvi se plodovi mogu naći krajem travnja i početkom svibnja, a upravo je sada sezona u punom jeku. Mi vam donosimo način na koji ih možete iskoristiti, u obliku osvježavajućeg napitka, milkshakea.

Prijedlog za serviranje; foto: MelanieMuer.com

Izdvojeni članak

Za užinu u školi, na faksu ili kao party grickalicu pripremite Corn Dog!

Kronologija govori da je vrtni uzgoj ovog voća počeo u 15. stoljeću, a prve sorte stvorene su u Sjevernoj Americi i Čileu, odakle su u Europu prenesene u 17. i 18. stoljeća.

Budući da se radi o voću s visokim udjelom kalija dobro utječe na bubrege i živčani sustav. Čaj od lišća jagode stoljećima se rabi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje. Osim toga, sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu.

Kako je trenutno sezona jagoda, te je sada njihova cijena u odnosu na kvalitetu vrlo povoljna, donosimo vam recept kako pripremiti ukusan milkshake od njih.

Sastojci koji će vam biti potrebni:

6-8 zrelih jagoda (otprilike jedna šalica izrezanih), pola šalice mlijeka, pola šalice sladoleda (od vanilije ili jagode), 2 žlice meda ili šećera.

Postupak pripreme:

1. Jagode operite, očistite listiće i izrežite na polovice.

2. Sve sastojke ubacite u blender ili štapnim mikserom dobro izmiješajte.

3. Po želji, poslužite uz tučeno slatko vrhnje.

Dodatni savjeti:

Kako bi milkshake bio gušći, jagode možete zamrznuti prije nego što ih miksate. Isto tako, možete koristiti manju količinu mlikshakea, a više sladoleda.

Sezona je jagoda: osvježite se ukusnim milkshakeom!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap