Pretraga

Što smo tražili na Wikipediji?

A- A+


Izdvojeni članak

Zadranin za lažne Facebook profile dobio 6 mjeseci zatvora

Najveća internetska enciklopedija Wikipedija ne objavljuje najčitanije teme na svojim stranicama. Međutim programeri diljem svijeta raznim alatima uspjevaju sami doći do ovih podataka. Tako je švedski programer Johan Gunnarson objavio liste najčešće pretraživanih pojmova na Wikipediji za proteklu godinu.

Švedski programer Johan Gunnarson objavio je listu najpretraživanijih pojmova na Wikipediji u protekloj godini. Među zemljama koje je ova analiza obuhvatila našla se i Hrvatska.

Iznenađujuće na prvom mjestu među člancima na hrvatskom jeziku zauzeo je Zakon o sprječavanju internetskog piratstva, koji je hrvatska inačica SOPA-e. Inače je ovaj zakon izazvao buru prosvjeda i rasprave u javnosti. Na listi među prvih deset su još članci pod nazivima Hrvatska, Njemačka, Srbija i BiH i to navedenim redoslijedom na drugom, šestom, devetom te desetom mjestu.

Interesirali su nas i pozivni brojevi država, glavni grad te omiljena domaća sapunica Larin izbor. Svoje mjesto među najpretraživanijim pojmovima našla su i dva europska prvenstva, u nogometu i rukometu.

Na engleskoj Wikipediji nije bilo velikih iznenađenja, pa je tako članak o Facebooku na prvom mjestu, a tu su se još našli smrti u 2012., filmovi The Avengers i The Dark Knight Rises, a i najčitanija knjiga u protekloj godini Pedeset nijansi sive. Boy bend One Direction također se našao u odabranom društvu na visokom četvrtom mjestu.

U mnogim zemljama najpretraživaniji članci su oni o vlastitoj zemlji ili o državnim simbolima. Tako je u Turskoj članak o Kemalu Ataturku na prvom mjestu, dok je na norveškoj wikipediji prvo mjesto zauzela nedavno preminula konzervativna političarka Schroder.

Zanimljiva su prva mjesta u Italiji i Njemačkoj. Talijanima se najčešća pretraga ticala popularne američke serije Uvod u anatomiju, dok su Nijemce okupirale slijepe ulice.

Copy link
Powered by Social Snap