Pretraga

Sveučilište dodjeljuje počasni doktorat Taylor Swift: Još su ranije pokrenuli kolegij o njoj

A- A+

Kantautorica Taylor Swift, dobitnica preko 350 glazbenih nagrada, nedvojbeno je jedna od najvećih glazbenih zvijezda današnjice. Uskoro će postati i počasna doktorica Sveučilišta u New Yorku te će, već je najavljeno, na dodjeli održati i govor.

Prizor iz filma ‘Miss Americana’ o Taylor Swift|screenshot: YouTube, Netflix

Jedna od najpopularnijih glazbenica današnjice, Taylor Swift, postat će vlasnica počasnog doktorata umjetnosti, a dodijelit će joj ga Sveučilište u New Yorku (NYU). Počasni doktorat bit će joj dodijeljen 18. svibnja, prilikom svečanosti dodjele preostalih doktorata u klasi 2022., a na dodjeli će održati i govor. Titula koju će Swift nakon dodjele imati je doctor of Fine Arts, honoris causa. NYU je najavio i da će se istoga dana, u večernjim satima, održati svečana dodjela za generacije 2020. i 2021., koje zbog pandemije nisu imale tradicionalnu ceremoniju.

Inače, upravo je na institutu Sveučilišta u New Yorku pokrenut i kolegij o fenomenu Taylor Swift, čije je stvaralaštvo specifično po pripovjedačkom pisanju pjesmama, većinom inspiriranih vlastitim životom. Kroz njega se proučava evolucija Taylor Swift u industriji glazbe, nasljeđe pop i country kantautora i slično.

Taylor Swift rođena je 1989. godine, a svoj je prvi singl ‘Tim McGraw’ objavila 2006. godine, te je pjesma završila na šestom mjestu Billboardove Hot Country Songs ljestvice. Svoj prvi studijski album pod imenom Taylor Swift objavila je iste godine te je sama napisala sve pjesme na tom albumu, još jednoj uspješnici na Billboardovim ljestvicama.

Kada je riječ o Billboardovoj ljestvici najboljih umjetnika svih vremena, zauzela je visoko osmo mjesto. Swift je i među najprodavanijim umjetnicima svijeta – do sada je prodala preko 50 milijuna albuma diljem svijeta. Među ostalim, dobitnica je 11 nagrada Grammy, nagrade Emmy, ima 32 AMA nagrade (najviše pobjeda umjetnika) i 25 nagrada Billboard Music Awards.

Prije dvije godine Netflix je o njoj snimio i dokumentarac pod nazivom Miss Americana, koji je još uvijek moguće pogledati na toj platformi.