Pretraga

Utjeha za sve koji pate za ljetom: Zbog ove četiri stvari drago nam je da još nije stiglo

A- A+

Nakon nekoliko ljetnih dana, ponovno nam se vratilo proljeće. Proljeće koje je do sada više ličilo na jesen, ali je ipak službeno proljeće. I imali smo nekoliko ljetnih dana, u kojima smo nosili kratke rukave, uživali u zelenoj prirodi i bezbrižno hodali ulicama. Kao da je ljeto. I koliko god da nam to fali, ustvari nam ne fali.

Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Ljeto je mnogima omiljeno godišnje doba zato što nakon dugo vremena, nije potrebno imati sedam tisuća slojeva odjeće kako biste izašli iz kuće i ne smrznuli se usput. Vrućine su nesnošljive, ali su ipak bolja opcija od nesnosnih hladnoća. Osim toga, praznici su i život je odmah ljepši.

Sada, nažalost, još uvijek nije ljeto. Miljama smo daleko od praznika i baš nam je teško kada dođe neki lijepi i sunčani dan, a mi ga ne možemo iskoristiti kako bismo to voljeli. Svaki topli i sunčani dan koji nije proveden upijajući Sunce je izgubljen dan. I baš zato je teško kada u ovo vrijeme dođe ljeto, zato što će svi odabrati dan na Suncu prije dana provedenog u učenju.

Samokontrola je problem mnogim školarcima i studentima, a u predispitno vrijeme su svi posebno labilni. Sunčani dani odmah podsjete na ljeto i bezbrižnost koju dugi dani i kratke noći nose, a to je nešto čega su svi trenutno željni. I baš kad smo se naviknuli na kratke rukave, ponovno nam se vratila ova ‘jesen’.

Mogli bismo lagano pasti u očaj zbog cijele situacije (neki možda već i jesu), ali isto tako možete samo gledati na pozitivne stvari. Niže temperature, između ostalog, znači i jednu vrlo pozitivnu stvar – ugodnija vožnja tramvajem/autobusom. O da, sjećate li se tog horora? Prošlo ljeto to možda i nismo doživjeli u punoj snazi, ali sjećate li se kako to inače izgleda? Ne? Pa krenimo.

Izdvojeni članak
zet tramvaj

Kratka horor priča: Vožnja tramvajem u vrijeme pandemije

Miomirisi

Najveći minus vožnje javnim prijevozom ljeti jest taj što su odjednom svi mirisi – pojačani. Nije tajna da ni inače nećete pretjerano uživati u mirisima busa ili tramvaja, ali kao da su nekako stišani ostatak godine. Ljeti se situacija pretvori u noćnu moru i ako ne uspijete imati svoja dva kvadrata mira, sasvim sigurno ćete patiti zbog nečijeg odabira parfema, dezodoransa ili ne-tuširanja.

Postoji malo koja stvar koja se može usporediti s kvalitetnim znojenjem u ljeti, u pogotovo u kombinaciji s jednom (ili više) od gore nabrojenih stvari. Kvaliteta ljetnog ‘vonja’ koji se osjeti čim uđete u tramvaj/bus je nešto posebno. Takve mirise vjerojatno možete osjetiti još samo u kabinama dućana, ako uletite odmah nakon nekoga tko ima problem sa znojenjem (i kombiniranjem mirisa).

Gužve

Iako bi ljeti tramvaji i autobusi trebali biti manje opterećeni nego tijekom ostatka godine, ponajprije zbog toga što nema nastave, to vrlo često nije slučaj. Što zbog turista koji su odlučili štedjeti koristeći javni prijevoz, što zbog povećanih događanja općenito u gradu, ali i zbog rjeđih linija, javni prijevoz je ljeti preopterećen.

Sve se to da preživjeti kada je zapravo ljeto, no kada nesnosne vrućine krenu već u svibnju i onda traju mjesecima, onda je već malo teže. Zato što u svibnju se gužve ne stvaraju zbog turista ili ljetnog rasporeda, već zato što sve funkcionira – kao i inače. Sada da uđete u tramvaj/autobus, vjerojatno biste naišli na gužvu. Ali podnošljivu gužvu, za razliku od ljetne verzije.

Ljetni raspored

Već smo spomenuli ljetni raspored, ali sad ćemo se dodatno osvrnuti na njega. Sasvim je logično da ima manje linija kada dođe ljeto zato što se smanji broj korisnika i javni prijevoz nije više toliko opterećen. S te strane, situacija ima smisla. Ali, kada vam se dogodi da negdje kasnite i onda 20 minuta stojite na stanici, očajno čekajući… Onda vam nema smisla.

Ljetni raspored se često poklapa s onime koliko traju ljetni praznici u školama, računajući da je upravo to ono što najviše opterećuje. I dok je apsolutno vidljivo da je javni prijevoz poluprazan, zašto je to loša stvar? Pogotovo u vrijeme pandemije, kada se potiče što manji broj ljudi u zatvorenom prostoru.

Maske

Kao šlag za kraj smo ostavili – maske. Pandemija je i dalje tu i trenutno je vrlo izgledno da ćemo maske u zatvorenim prostorima nositi još jako dugo vremena. Koliko god su nam sada naporne, ljeti to postaje još puno, puno gore. Vrućina i dodatna tkanina na oznojenom licu nikako nisu dobra kombinacija!

Utjeha za sve koji pate za ljetom: Zbog ove četiri stvari drago nam je da još nije stiglo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap