Pretraga

[VIDEO] Genijalan prizor: 20 učenika iz Sarajeva istovremeno zasviralo glasovir i oborilo Guinnessov rekord

A- A+

Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju glasovira oboren je ovih dana, a učinili su to učenici četiriju osnovnih i srednjih glazbenih škola iz Sarajeva. Njih dvadesetero izvelo je kompoziciju ‘Galop Marche’, francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca.

Obaranje Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju glasovira|screenshot: YouTube

Dvadeset učenika Osnovne muzičke i baletske škole ‘Novo Sarajevo’, BASICS škole, OMŠ ‘Mladen Pozajić’ i Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža naporno se tri mjeseca pripremalo za obaranje Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju glasovira. I u tome su uspjeli, odsvirajući čuveni ‘Galop Marche’, kompoziciju koja je i prethodno korištena za obaranje istog rekorda, piše ba.n1info.com.

Izdvojeni članak

Mladi inženjer iz Srbije postavlja bizarne Guinnessove rekorde

Taj rekord do sada su držali učenici i studenti profesorice Angele Montemurro iz Barija (Italija) kada ih je 2014. godine istovremeno osamnaestero sviralo za jednim klavirom.

Za ovu priliku kompoziciju je prilagodio i raspisao mladi bosanskohercegovački kompozitor Đorđe Jovančić, a pokušaj obaranja ovog Guinnessovog rekorda u organiziralo je Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike – Tattile.

Dio učenika praktički je sjedio pod glasovirom, dio ih je svirao stojećki, a da bi rekord oborili, troje njih na glasovir je moralo i potrbuške leći. Kako je taj prizor izgledao i zvučao najbolje je prikazano u videu koji slijedi.

[VIDEO] Genijalan prizor: 20 učenika iz Sarajeva istovremeno zasviralo glasovir i oborilo Guinnessov rekord
Share via
Copy link
Powered by Social Snap