Pretraga

Zadarski učenici napravili repliku Vukovarskog vodotornja: Visoka je dva metra i teška skoro tonu

A- A+

Četvorica učenika Tehničke škole u Zadru iznenadila su sve prisutne kada su, pred školu kamionom dovezli repliku Vukovarskog vodotornja visoku nešto više od dva metra i tešku gotovo tonu. Naime, na satu hrvatskog jezika predloženo im je da naprave maketu vodotornja visoku maksimalno 50 centimetara, ali dečki su zadatak podigli na sasvim novu razinu. Vodotoranj je izrađen od armiranog betona, a u njemu se nalazi i otprilike 1.400 cigli.

Replika Vukovarskog vodotornja

Replika Vukovarskog vodotornja | screenshot/hrt/canva

Ante, Fran, Domagoj i Luka, učenici 3. razreda Tehničke škole u Zadru, dobili su za zadatak izgraditi maketu Vukovarskog vodotornja koja je trebala biti veličine od maksimalno 50 centimetara, ali su ipak odlučili napraviti nešto posebno, piše magazin.hrt.hr. Naime, njihova je ideja bila stvarnu veličinu vodotornja umanjiti za 25 puta te, u toj veličini napraviti vodotoranj od armiranog betona.

– Što se tiče izgradnje vodotornja, ideja je predstavljena na satu hrvatskog jezika u sklopu projekta Vukovar. Učenici su odlučili da žele napraviti vodotoranj, rekla je Kristina Matošić, profesorica hrvatskoga jezika u Tehničkoj školi u Zadru.

Dečki su ovaj projekt započeli krajem listopada te su radili šesnaest dana po osam sati, a pomogao im je otac jednog od njih. Također, za sve ovo nikome nisu ništa govorili sve dok svoj rad ispred škole nisu morali dovesti kamionom i upotrijebiti kran kako bi ga premjestili ispred škole.

Izdvojeni članak
učenici 13. gimnazije organizirali su humanitarnu akciju i to za udrugu Vukovarski leptirići

Kakva akcija: Zagrebački gimnazijalci pomažu djeci s posebnim potrebama iz Vukovara

– Dogovorili smo se da to mora biti nešto posebno pa smo nabavili materijal i počeli. Nikome nismo ni rekli, tek kad smo ga digli gore dva metra, onda smo poslali razrednici, rekao je učenik Ante za magazin.hrt.hr.

Ovakvo što nije bilo baš lako napraviti, a to je potvrdio i učenik Fran koji je rekao kako su prvo trebali napraviti kalupe za lijevanje betona, a morali su i rezati cigle kojih je bilo otprilike 1.400.

– Definitivno najteže je bilo napraviti kalupe za lijevanje betona za stranice vodotornja, a poslije toga je bilo naporno rezati cigle što je oduzelo puno vremena kod lijepljenja. Cijeli vodotoranj je napravljen tako što je umanjen 25 puta. Znači, uzeli smo prave mjere vodotornja i umanjili ih za 25 puta, govori Fran za magazin.hrt.hr.

Na ove srednjoškolce ponosna je cijela škola, a vodotoranj će, kao podsjetnik na sve žrtve Domovinskog rata, ostati trajno ispred glavnog ulaza u njihovu školu.