Pretraga

Zašto je nogomet popularan: ‘Zato što je i glupost popularna’

A- A+

Jorge Luis Borges, poznati argetinski književnik nikako nije volio nogomet. Njegovu je široko rasprostranjenu popularnost objasnio izjavom da je ‘i glupost popularna’. Također je ovaj sport smatrao ‘estetski gledano ružnim’ te dijelom masovne kulture koju je prezirao.

Jorge Luis Borges prezirao je prema mnogima ‘najvažniju sporednu stvar na svijetu’. Toliko nije volio nogomet da je navodno studentima predavanje namjerno zakazao u terminu prve utakmice Argentine na Svjetskom prvenstu daleke 1978. godine, piše The New Republic.

Izdvojeni članak

Doznajte zašto najbolji nogometaši uglavnom nose ‘desetku’

Nogomet smatrao zločinom

Smatrao je kako je nogomet jedan od engleskih najvećih zločina, kako je popularan zato jer je i glupost popularna, a tvrdio je i kako je ta igra obilježena idejom nadmoći koja mu se gadi.

Osim što nije volio sam nogomet, mrzio je i nogometne navijače opisujući ih kao razjarenu masu s fašističkim sklonostima. Slijedom toga jako ga je smetao i izraženi nacionalizam koji prati razna prvenstva.

Izdvojeni članak

Neobični događaji iz povijesti svjetskih nogometnih prvenstava

Pozabavio se nogometom u svojoj priči

Upravo temom nogometa bavio se u svojoj priči ‘Esse Est Percipi’, u kojoj opisuje fantastičnu verziju Argentine u kojoj je popularni sport postao senzacija i spektakl, odglumljena igra za prijenos na televiziji. Pisao je također kako se stadioni raspadaju od zapuštenosti te da je posljednji nogometni susret u Argentini odigran davne 1937. godine, ali da fanatični fanovi ništa od toga ne zamjećuju.

Zašto je nogomet popularan: ‘Zato što je i glupost popularna’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap