Pretraga

Znanstvenici odabrali najgore SF filmove

A- A+

Pojedini redatelji filmova znanstvene-fantastike dobro su predvidjeli buduće tehnološke inovacije, izmjene u ljudskoj svijesti pa čak i klimatske promjene. Drugi su pak napravili SF filmove, koji su se utopili u prosjek te se o njima malo govori. Međutim, kao i u svakom žanru kinematografije, tako i u znanstvenoj-fantastici je bilo potpunih promašaja. Koji su to, prema odabiru znanstvenika, donosimo u tekstu.

Screenshot: You Tube

Mnogi filmovi znanstvene fantastike dobro su predvidjeli neke buduće događaje i okolnosti ili rekonstruirali povijesne. Kao i u drugim žanrovima, postoji i druga krajnost, odnosno SF filmovi koji su za potpuni zaborav. Evo takvih pet prema odabiru znanstvenika, piše planb.hr.

Izdvojeni članak

Najgori filmovi o super junacima

Putovanje na dno mora (1961.)

Redatelj ovog filma Irwin Allen bio je poznat po nadimku Master of Disaster, koji najbolje opisuje njegovu karijeru. Iako je radio mnoštvo znanstveno-fantastičnih serija, ipak su ga obilježili filmovi katastrofe. Imao je gotovo isti recept za te svoje filmove (puno specijalnih efekata i zvijezda pred kamerama) te su neki ostvarili veliki uspjeh, poput Posejdonove avanture ili Paklenog tornja).

Međutim, veći dio ih je doživio potpuni krah. U žestokoj konkurenciji loših SF filmova, znanstvenici su njegov Putovanje na dno mora, stavili na čelnu poziciju.

Priča vrti se oko posade podmornice koja mora projektilima pogoditi zapaljeni Van Allenov radioaktivni pojas što okružuje Zemlju, a koji se zapalio i izazvao katastrofu na površini našeg planeta. Kritični znanstvenici mogli su štošta zamjeriti ovome filmu, ali istaknuli su neke očite primjere.

– Ledeni omotač se topi i gromade leda tonu u more i pogađaju podmornicu, prestravljen i začuđen je bio paleontolog Kevin Boyce sa Stanforda.

Izdvojeni članak

Najgori filmski remakeovi

Armagedon (1998.)

Redatelj Michael Bay, u ovom svom filmu kao da je prepisao recept od kolege Irwina Allena. U filmu Armagedon, svijet je ugrožen, a jedino ga mogu spasiti brojne zvijezde u dječji naivnom i neuvjerljivom pothvatu.

Inače unatoč brojnim kritikama filmskih stručnjaka, Armagedon je zaradio više od pola milijarde dolara pa se redatelj Bay zasigurno nije jako uznemirio mišljenjem struke.

Znanstvenici su ovaj film proglasili glupim, a kao nepobitni dokaz takve ocjene su naveli scenu u kojoj letjelica s glavnim junacima slijeće na asteroid na kojemu kiša poprska prozor.

– To je vjerojatno najmanje realističan trenutak u povijesti SF filma, istaknula je psihologinja Jessica Cail sa Sveučilišta Pepperdine.

Izdvojeni članak

Najbolji filmovi o vanzemaljskim posjetima

Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja (1999.)

Godinu poslije Armagedona na scenu stupa još jedno znanstveno-fantastično razočarenje. Ovaj se nastavak popularne serije fimova, očito svidio samo George Lucasu i njegovim suradnicima, budući da je Fantomska prijetnja bila izložena mnoštvu kritika.

Ni znanstvenici ga nisu propustili ocrniti. Daniel Novy s MIT-a glavnim razlogom zašto je ovaj film razočarenje, smatra ‘midi-klorijane’, inteligentne mikroorganizme, koji prema Lucasu žive u stanicama svih živućih organizama te su zaslužni za Silu, ali i bezgrešno začeće Anakina Dartha Vadera Skywalkera.

Ipak, poput Armagedona ovaj film je zabilježio veliki komercijalni uspjeh.

Izdvojeni članak

Filmovi koji će vas ostaviti bez teksta

Jezgra (2003.)

Ovaj film katastrofe ubraja se među najlošije pripadnike ovoga žanra, koji svojim vizualnim postupcima i traljavim specijalnim efektima, uopće ne ostavlja dojam da je nastao početkom novog milenija, nego barem 15 godina ranije.

Iskusni i cijenjeni redatelj Jon Avnet podbacio je ovim uratkom, kao i zvjezdana glumačka postava (Hilary Swank, Aaron Eckhart, Bruce Greenwood, Delroy Lindo). No, računajući prihode, film je povratio uloženo.

U Jezgri se radi o skupini znanstvenika koji posebnim vozilom, zaštićenim ‘unobtanijumom’ buše put prema jezgri naše planete. Radnja vrvi od nelogičnosti i gluposti pa ne čudi to što ga je fizičar Sidney Perkowitz nazvao ‘znanstveno vjerojatno najmanje točnim filmom koji je pogledao’.

Izdvojeni članak

Iznenađujuće i nepoznato o najpoznatijim filmovima

2012. (2009.)

Ovaj film još je ‘svjež’, ali interes i histerija koje su vladale prije njegova izlaska, brzo su splasnule. Radnja ‘2012.’ je temeljena na navodnom majanskom proročanstvu, koje je za spomenutu godinu najavilo kataklizmu.

Ovo je odlučio iskoristiti Roland Emmerich, također redatelj čiju su karijeru obilježili filmovi katastrofe. Za razliku od nelošeg ‘Dana nezavisnosti’ u film 2012. donio je razočarenje.

Naime redatelj se odlučio za scenarij prema kojemu sunčevi neutrini mutiraju, što djeluje na zemljinu jezgru i dovodi do uništenja širokih razmjera.

Na stranu to što spomenuti neutrini ne mutiraju, znanstvenici su ovaj film pokudili iz brojnih razloga.

– Znanstveno je ovaj film potpuno nevjerojatan, a pri tome je i dosadan, kazao je David Kirby s mančesterskog sveučilišta.

Copy link
Powered by Social Snap