Istarski srednjoškolci snimaju TV emisije o pravima i obavezama građana

Istarski srednjoškolci u sklopu projekta Medionauti snimaju televizijske emisije koje se bave temama poput diskriminacije LGBTQ populacije, prava na obrazovanje,  brige za okoliš, solidarnosti ili građanske participacije. Na taj način žele povećati razinu građanskih kompetencija i medijske pismenosti mladih.

Medionauti

Srednja.hr se vraća na valove Radio Studenta sa emisijom 'Veliki odmor'

Medionauti su novi projekt Pulske filmske tvornice namijenjen prvenstveno srednjoškolcima. Radi se o nizu televizijskih emisija o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti, ali je cijela priča ustvari mnogo više od toga.

– Možda bi bilo bolje reći da je to snimanje radionica i cijelog procesa rada učenika o određenoj temi iz područja građanskog odgoja. Svakodnevno smo svjedoci nepoznavanja i neprepoznavanja bitnih društvenih fenomena od strane javnosti, vidimo da najčešće izostaje promišljeni kritički stav, a mi u obrazovanju vidimo kako mladi ne znaju birati medijske sadržaje, priča nam Tanja Carić, profesorica sociologije u Gimnaziji Pula, jednog od partnera na projektu.

Pet emisija već snimljeno

Naime, kako nam je objasnila Tanja, svaka se emisija bavi se jednim problemom i prati osmero učenika od radionica do izrade medijskog sadržaja, odnosno socijalne reklame. Sve počinje uvodnim predavanjem na kojem učenici saznaju više o temi kojom se bave, a slijede ga radionice, od igrokaza, zamjena uloga, do različitih igara. Nakon toga slijedi istraživanje medija i zakona, debata među učenicima, propitivanje javnoj mnijenja te, na kraju, izrada socijalne reklame koja može biti animirani ili igrani film, reportaža i slično.

Do sada je na projektu sudjelovalo 20 pulskih gimnazijalaca te četvero učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna.
Već su snimljene emisije o diskriminaciji LGBTQ populacije, utjecaju medija na mlade u pubertetu, pravu na privatnost, korupciji i pravu na obrazovanje, a u planu su još i teme poput predrasuda i stereotipa, nepovjerenja građana u institucije, građanske participacija, brige za okoliš, solidarnosti, siromaštva, rodne ravnopravnosti te medija i informiranja građana.

Medionauti

‘Građanski odgoj u školama imamo, a nemamo’

– Birali smo teme iz građanskog odgoja za koje smo mislili da će biti zanimljive učenicima i da postoji potreba edukacije u tom području, a neformalno obrazovanje je mladima oduvijek bilo privlačnije od formalnog, pa se nadamo da će se naša emisija gledati i koristiti u nastavi, navodi Tanja razloge pokretanja cijelog projekta.

Cilj cijelog projekta je podizanje razine građanskih kompetencija i medijske pismenosti mladih, koja je, kako tvrdi Tanja, vrlo niska u Hrvatskoj.

– Na žalost građanski odgoj nije uveden kao samostalni predmet i sada imamo nešto što i nemamo, a to je međupredmetni građanski odgoj koji se provodi kroz sve predmete od needuciranih nastavnika za sadržaje građanskog odgoja. Ne treba naglašavati kako to izgleda i što to znači, priča nam Tanja.

Ako smo vas zainteresirali, više o Medionautima možete saznati ako odete na njihovu stranicu ili ako u četvrtak u 12 i 20 poslušate Veliki odmor na Radio Studentu u kojem ćemo ugostiti upravo Tanju.
Što se samih emisija tiče, prve četiri biti će emitirane do kraja školske godine na dvije lokalne istarske televizije, a ostatak na jesen.

MEDIONAUTI EMISIJA 01 VIMEO from pulska filmska tvornica on Vimeo.

Odgovori