Pretraga

Dobra vijest za one koji se ne mogu odvojiti od mobitela: Od sada se za testove iz STEM predmeta možete pripremati i putem aplikacije

A- A+

Za kraticu DOS možda te već čuli u svojoj školi. Ona zapravo označava digitalne obrazovne sadržaje, koji su izrađeni u sklopu CARNet-ovog projekta e-škole, a putem kojih učenici 7. i 8. razreda osnovnih i 1. i 2. razreda srednjih škola, na zanimljiv način mogu učiti STEM predmete – matematiku, fiziku, kemiju i biologiju. DOS-ovi sadrže tekstualne i vizualne, ali i audio, video te ostale multimedijalne i interaktivne elemente koje učenje tih predmeta čine zanimljivim. Novost u svemu ovome jest da je dovršena je izrada svih modula digitalnih obrazovnih sadržaja, a učenicima su postali dostupni i putem mobilnih aplikacija.

Kako su priopćili iz CARNET-a, u sklopu nacionalnog pilot projekta ‘e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola’ kojeg s partnerima provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, dovršena je izrada svih modula digitalnih obrazovnih sadržaja za učenike i nastavnike STEM predmeta – kemije, biologije, fizike i matematike u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola.

O DOS-ovima smo već pisali. Ono što je kod njih zanimljivo jest da, osim tekstualnih i vizualnih, sadržavaju i audio, video te ostale multimedijalne i interaktivne elemente kroz koje učenici uče. Tako je, primjerice, postupak mjerenja u prvoj lekciji ‘Uvod i mjerenje’ iz  fizike za prvi razred objašnjen kroz video koji prikazuje postupak iz stvarnoga života – spravljanje muffina. Uz pomoć videa učenici jasnije mogu shvatiti primjenu mjerenja kao i razlike u mjernim jedinicama koje se koriste u SAD-u i Europi.

Fizika, 1. razred SŠ|Screenshot: Euditorij

Što su na ovaj način naučili, školarci mogu provjeravati kroz pitanja u pojedinim lekcijama, a točnost svojih odgovora mogu vidjeti u rješenjima. Sve to poprilično je korisno u pripremi pismenih i usmenih ispita.

Digitalni obrazovni sadržaji dostupni su u Edutoriju kao zasebni moduli i kao cjeloviti sadržaji, a pokrivaju cjelokupno gradivo pojedinog predmeta i razreda. Riječ je o ukupno 102 modula čije je korištenje moguće online, ali i bez pristupa internetu, na mobilnim i stolnim uređajima.  Za korištenje bez pristupa internetu na mobilnim uređajima izrađene su mobilne aplikacije koje je moguće preuzeti preko trgovina aplikacijama(Apple App Store, Android Play Store ili Microsoft Store) ovisno o platformi koju korisnik koristi.Ukupno je izrađeno 8 aplikacija za svaku mobilnu platformu, po dvije za svaki predmet. Svaka aplikacija obuhvaća po dva razreda pojedinog predmeta sa svim pripadajućim modulima, odnosno sve module za 7. i 8. razred osnovnih škola ili sve module za 1. i 2. razred srednjih škola, pojašnjavaju iz CARNet-a.

Screenshot: Google Store

Podsjećaju, DOS-ovi nisu udžbenici niti zamjena za udžbenike, a razvijeni su kako bi se potaknula još aktivnija primjena informacijsko-komunikacijskih tehnologija u učenju i poučavanju.

Sve sadržaje prate i priručnici za njihovu primjenu za nastavnike koji ove sadržaje mogu koristiti kao nadopunu ili u kombinaciji s tiskanim nastavnim materijalima, a učenici ih, uz korištenje u školi, mogu koristiti i za samostalno učenje kod kuće, priopćili su  iz CARNet-a.

Za kraj, valja napomenuti kako su DOS-ovi izrađeni kao otvoreni obrazovni sadržaji pod Creative Commons licencom koja omogućava besplatno korištenje, preradu i dijeljenje obrazovnih materijala i podataka te omogućuju različite oblike rada – frontalno predavanje, individualni rad, rad u paru ili grupama.

Dobra vijest za one koji se ne mogu odvojiti od mobitela: Od sada se za testove iz STEM predmeta možete pripremati i putem aplikacije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap