Pretraga

Iznenađuju li vas rezultati? Preko 1.500 čitatelja odgovorilo treba li biti nastave na Dan učitelja

A- A+

Nakon to je na javno savjetovanje postavljen školski kalendar za iduću nastavnu godinu, među prvim komentarima i prijedlozima pojedinih nastavnika onaj je da bi Dan učitelja trebao biti nenastavni dan. U anketi koju smo proveli na portalu, a u kojoj je sudjelovalo preko 1.500 čitatelja većina se s time slaže.

učenica na hodniku škole

Ilustracija: Pexels

Odnedavno je u javnoj raspravi nacrt Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2023./2024. Prema prijedlogu tog kalendara za iduću školsku godinu, početak nastave bio bi 4. rujna 2023., a završetak 21. lipnja 2024., a kada su praznici možete vidjeti ovdje.

No u komentarima se pojavio jedan novi prijedlog pojedinih nastavnika, onaj da bi od iduće nastavne godine i Dan učitelja, 5. listopada trebao biti ustrojen kao nenastavni dan. Neki predlažu da to bude dan kasnije, petak 6. listopada.

Većina u anketi slaže se da dan učitelja treba biti nenastavni dan

Na portalu srednja.hr proveli smo anketu o toj temi o kojoj se povremeno diskutira u prosvjetarskim krugovima, posebice baš na Dan učitelja. U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta (14. ožujka u 15:55 sati) sudjelovalo 1.557 čitatelja. Većina, čak 56,20 posto smatra da Dan učitelja zaista treba biti nenastavni dan u svim školama i da bi učiteljima na taj dan trebalo odati priznanje.

Da Dan učitelja ne bi trebao biti nenastavni dan jer ni u drugim zanimanjima nema takvih povlastica, istaknulo je 34,43 posto sudionika ankete. Da im je svejedno, odgovorilo je 9,38 posto čitatelja.

Izdvojeni članak
Učiteljica ispravlja ispit

Pojedini nastavnici traže da na Dan učitelja nema nastave, pitamo vas: Što mislite o tome?

‘U  ponedjeljak je dan logopeda, mislim da neću doći u školu’

Zanimljiva diskusija razvila se i u komentarima ispod članka vezanog uz anketu, gdje su mišljenja bila poprilično podijeljena.

– U  ponedjeljak je dan logopeda, mislim da neću doći u školu. Nadam se da je to u redu, komentirala je jedna čitateljica.

Isto kao i neki sudionici rasprave u sklopu e-savjetovanja mišljenja su da bi dan struke bilo prigodno proslaviti upravo u učionici.

– Kome je poklon da ne dolazi na posao – i tko ne želi voljeti i slaviti svoj posao na dan slave struke, nek’ ode doma i nek’ se više uopće ne vraća, daj otkaz, to nije posao za tebe, napisala je jedna čitateljica.

Mnogi podržavaju tu ideju ili predlažu da se toga dana održava terenska nastava.

– Pojedini učitelji misle da bi učitelji, a i drugi u ovoj zemlji, trebali imati veće plaće i da bi trebalo učiti djecu da poštuju one koji ih obrazuju, koji im poslužuju piće, koji im odnose smeće, koji ih liječe. Kad do toga dođemo, onda možemo dalje, napisala je jedna čitateljica.

Javna rasprava vezana uz školski kalendar za iduću školsku godinu otvorena je do 31. ožujka, a možete sudjelovati na ovoj poveznici.

učenica na hodniku škole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap