Pretraga

Vlada izmijenila nebulozni propis zbog kojeg su maturanti gimnazija bili povlašteniji u odnosu na strukovnjake

A- A+

Prema do jučer važećim propisima učenici gimnazija imali su pravo na sufinanciranje ili financiranje prijevozne karte u dane obveznih ispita državne mature. Učenici strukovnih i umjetničkih škola tu povlasticu nisu mogli koristiti, iako je i njima matura uvjet za upis studija. Taj nebulozni propis izmijenjen je na jučerašnjoj sjednici Vlade, pa će se karta u dane ispita državne mature sufinancirati i strukovnjacima te učenicima umjetničkih škola.

Foto: Max Nelson, Unsplash

– Učenici smo medicinske škole i u programu imamo predmete državne mature prvu i drugu godinu, a u školu idemo njih pet. Za upis na fakultet trebamo hrvatski, matematiku i strani jezik koji na tom istom fakultetu kasnije nemamo? Obavezni smo doći na prijavljene ispite državne mature, ali nemamo jednaka prava kao i svi drugi? Po čemu se točno učenici gimnazijskog programa razlikuju od učenika strukovnih zanimanja? Vas nikada nisu učili da pravila vrijede za sve ili ni za koga? Učimo o pravdi i poštenju, a u stvarnom životu nam sve više pokazujete kako to ništa ne vrijedi. Hvala svim političarima i cijelom obrazovnom sustavu RH što nikada ne zaborave uzeti svoje povelike mjesečne plaće (posebno hvala ministrici Divjak), ali nama učenicima ne omogućuju dostojanstveno školovanje. Hvala svima koji ste nam još jednom pokazali kako je prekrasno živjeti u Republici Hrvatskoj u kojoj je sve savršeno. Hvala, poruka je koju smo prije dva tjedna dobili od jednog učenika strukovne škole.

Izdvojeni članak

Gimnazijalcima se sufinancira karta za odlazak na ispit mature, strukovnjacima ne: Ministarstvo mijenja nebulozni propis

Ljut je, jer se odlukom Vlade do sada financirao, odnosno sufinancirao prijevoz na obavezne ispite mature samo za učenike gimnazija, ne i za strukovnjake kao ni maturante umjetničkih škola. Nakon njegovog upita pitali smo Ministarstvo obrazovanja zašto se strukovnjacima ne sufinancira prijevoz na maturu.

U roku od tjedan dana nismo dobili odgovor, pa smo upit Ministarstvu ponovili ovog ponedjeljka, kada nam je kratko rečeno da će Ministarstvo u proceduru uputiti prijedlog izmjena odluke tako da se i učenicima strukovnih i umjetničkih škola plaća prijevoz u dane ispita državne mature.

Izmjena odluke usvojena je na jučerašnjoj sjednici Vlade, pa će se ove godine prijevozna karata za dane polaganja ispita državne mature sufinancirati i strukovnjacima te učenicima umjetničkih gimnazija.

– Ovu odluku o prijevozu za učenike srednjih škola donosimo uvijek prije početka školske godine, međutim ova izmjena ide u smjeru da se pomogne učenicima strukovnih škola koji idu na ispite državne mature kako bi im se financirao ili sufinancirao prijevoz za one dane kada se održavaju ispiti državne mature. Nama je sve više učenika strukovnih škola također uključeno i dolazi na državnu maturu jer u ukupnoj populaciji srednjih škola otprilike 31 do 32 posto učenika su učenici gimnazija, ostalo su strukovnih škola i u tom dijelu učenici koji su u strukovnim školama koje su četverogodišnje ili petogodišnje mogu ići na državnu maturu. Njih je oko 48% u ukupnoj populaciji i mi ovom odlukom omogućavamo da se i njima sufinancira prijevoz, rekla je na sjednici Vlade ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Vlada izmijenila nebulozni propis zbog kojeg su maturanti gimnazija bili povlašteniji u odnosu na strukovnjake
Share via
Copy link
Powered by Social Snap