Pretraga

[Najdugovječniji ravnatelj] Žarko Ćorić na čelu je OŠ Vjenceslava Novaka od 1991.: ‘Bilo je puno izazova’

A- A+

Na portalu srednja.hr pokrećemo serijal tekstova kroz koji otkrivamo tko su najdugovječniji ravnatelji hrvatskih škola. Predstavljamo one koji su na čelu dulje od 30 godina. Prvi po redu je ravnatelj Osnovne škole Vjenceslava Novaka u Zagrebu, Žarko Ćorić, koji dužnost obnaša od 1991. godine.

Foto: OŠ Vjenceslava Novaka

Jedan od najdugovječnijih ravnatelja u Republici Hrvatskoj, Žarko Ćorić, postao je ravnateljom Osnovne škole Vjenceslava Novaka u Zagrebu 20. srpnja 1991. godine. To je, kako kaže, bila prijelomna godina za državu, a ratna zbivanja negativno su utjecala na sve sfere našeg društva, pa tako i na obrazovanje.

– Vladao je osjećaj nesigurnosti te je trebalo organizirati nastavu u ratnim uvjetima. Pokušajte zamisliti uzbune, a vi morate smjestiti 830 učenika na 15 različitih lokacija u skloništa te organizirati prehranu i sigurnost za sve, prisjeća se Ćorić te dodaje da se školstvo tada korjenito moralo mijenjati i uskladiti s novim demokratskim promjenama.

‘Svako vrijeme nosi svoje i ima svoje izazove’

Bilo je, ističe ravnatelj, i drugih izazova. Rat je tako, primjerice, donio sa sobom puno djece prognanika, izbjeglica i one koji su ostali bez roditelja. Škola se, kako kaže, doista trudila integrirati takvu djecu među njihove vršnjake te im donekle pomoći da imaju kvalitetno djetinjstvo i školovanje.

– Svako vrijeme nosi svoje i ima svoje izazove. Prije dvije godine suočili smo se s pandemijom i s dva velika potresa, a sve je to rezultiralo posljedicama na djecu i njihov život. Sad je u tijeku i rat u Ukrajini koji također daje na nesigurnosti, a sva ta događanja novi su izazovi za nas kao obrazovnu ustanovu, rekao je Ćorić.

Foto: OŠ Vjenceslava Novaka

Iako je Ćorić jedan od osnivača Udruge ravnatelja osnovnih škola HUROŠ, nije se previše bavio statusom ravnatelja. Kako nam otkriva, poziciju ravnatelja doživljava kao prvog među jednakima te da ravnatelj, kao i svi koji rade u školi, mora biti ovdje prvenstveno zbog djece.

Proceduru izbora ravnatelja trebalo bi pojednostaviti

U OŠ Vjenceslava Novaka nedavno su održani izbori za ravnatelja, na kojima je Ćorić zadnji put prije mirovine pobijedio. Izbora je prošao puno i kako kaže, imao se priliku nanovo uvjeriti u složenu proceduru koju je potrebno provesti da bi se izabrao i na kraju imenovao ravnatelj škole.

– Smatram da je takva procedura kompleksna te da bi ju trebalo pojednostaviti. Država zasad nije definirala ovo pitanje, međutim, mišljenja sam kako bi sustav s određenim brojem mandata bio dosta izazovan te da bi svakako trebalo provesti javnu raspravu o tom pitanju, smatra Ćorić.

Istaknuo je da ako se ide na sustav od više od dva mandata, onda smatra da bi se trebalo uvesti licenciranje, jer, kako navodi, poslije drugog mandata ravnatelji doslovce ostaju na ulici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap