Pretraga

Naš nastavnik osmislio aplikaciju za vremensku prognozu, sad ima preko 100.000 korisnika

A- A+

Alen Šterpin, nastavnik fizike i informatike u osnovnoj školi, osmislio je aplikaciju za vremensku prognozu. Startala je samo kao web stranica, a danas, tri godine nakon, broji preko 100.000 jedinstvenih korisnika.

vremenska prognoza

Foto: Unsplash; NASA

Ne koriste svi aplikacije za vremensku prognozu kako bi pogledali samo temperaturu i hoće li pasti kiša. Neki su napredniji, zanimaju ih konkretni, izmjereni podaci, kretanje vjetra, ciklone, posebne mape. Jedan od tih ljudi je i osnovnoškolski profesor fizike i informatike Alen Šterpin, o čijemu je sjajnom uspjehu pisala Netokracija.

Nije bilo nimalo jednostavno

Iz njegove ljubavi prema meteorologiji, piše Netokracija, nastao je projekt Neverin. Prvo je to bila samo web stranica za vremensku prognozu, a danas je postala i mobilna aplikacij. Zajedno bilježe preko 100.000 jedinstvenih korisnika.

Neverin je nastao kad je Alen shvatio da među domaćim aplikacijama za vremenske prognoze postoji moment za poboljšanje. Bolji vizuali i customiziranje. Pronašao je suradnika, piše Netokracija, s kojim je napravio prvu inačicu aplikacije, a sam je radio backend i API. Najveći izzov je bila obrada podatak as meteorološih postaja jer ima zaista puno, a podaci se upisuju u intervalima od 5 minuta. I što je još važnije, trajno se arhiviraju.

Tu je trebalo paziti da bi došlo do zagušenja sustava prilikom hvatanja podataka, piše Netokracija, što aktualnih, što onih u arhivi, tako da se može reći da izrada aplikacija, čiji je tvorac Filip Meštrović, nije bila nimalo jednostavna.

– Tijekom razvoja same aplikacije, najteže mi je bilo pronaći pravu osobu za izradu takve aplikacije. Moja je potražnja za osobom ili tvrtkom koja bi razumjela moju ideju trajala više od godine dana, istaknuo je Alen.

Totalno drukčiji od drugih

Ono što Neverin čini drugačijim od stranih aplikacija je to što nudi lokalne podatke za, recimo, Grad Zagreb koji se temelje na stvarnim meteorološkim postajama. Drugim riječima, kako prenosi Netokracija, radi se o mikrolokacijama kao što su Meteorološka postaja Zagreb-Mošćenička ili postaja Zagreb-Grič. Takvi podaci su stvarni, a ne modelirani, što znači da se radi o puno preciznijoj varijanti.

Neverin se razlikuje i od domaćih aplikacija, uglavnom zato što hrvatske mobilne aplikacije uglavnom ne donose objedinjenu sliku, nemaju aktualne podatke o vremenu i nemaju prognozu modela po lokacijama koja je danas jako popularna. Ipak, Alen vidi prostora za poboljšanje aplikacije, a uskoro bi trebala izaći i pro verzija.

– Ako korisnik želi znati hoće li pokisnuti, potrebna mu je prognoza za njegovo mjesto, ali istovremeno i mogućnost praćenja kretanja kišnih oblaka na radaru (koji možda i nisu bili u prognozi). To je ono što donosi Neverin, istovremeno zadovoljava prosječnog konzumenta vremenske prognoze te pruža dodatne podatke naprednijem korisniku. Kad aplikacija postane stabilna, planiram se više posvetiti specijaliziranim korisnicima i specifičnim prognozama po lokacijama. Aplikacija kao takva ostaje u besplatnoj verziji (s reklamama), a ideja je razvijati NeverinPro koji će imati mogućnost registracije i prijave korisnika koji će onda pristupati dodatnim sadržajima, istaknuo je Alen za Netokraciju.

vremenska prognoza
Share via
Copy link
Powered by Social Snap