Pretraga

Radna skupina raspravlja o nastavi najesen: Svi bi trebali u školske klupe 7. rujna

A- A+

U prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja danas se održava prvi sastanak Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. Na press konferenciji predstavili su svoje zaključke. Ministar je otkrio kako je polazišna točka da 7. rujna svi učenici budu u školskim klupama.

Ministar Fuchs na sastanku | foto: srednja.hr

Danas se prvi put susrela radna skupina za organizaciju nastave.

Skupinu je, podsjećamo, prošloga tjedna imenovao ministar Radovan Fuchs. Ima 23 člana, među kojima su predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nastavničkih sindikata, ravnatelja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za znanost i visoko obrazovanje i CARNET-a.

Svoj posao radna skupina mora odraditi do 31. kolovoza, a za njega će njezini članovi dobiti naknadu. Zanimljivo, sam ministar nije član toga tijela, ali su u radnoj skupini zato predstavnici nekoliko sektora njegova ministarstva.

Nakon prvog sastanka, skupina je predstavila svoje prve zaključke.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Preporuka je da mala djeca ne nose maske, a studenti da. Još če vidjeti što će savjetovati Svjetska zdravstvena organizacija za više razrede, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Studenti će morati nositi maske, a za osnovnoškolce u višim razredima i srednjoškolce još se ne zna.

Za učenike koji budu u samoizolaciji postojat će kombinirani oblik nastave, a predstavnica CARNET-a Andrijana Prskalo Maček istaknula je da rade sve kako s tehničkim dijelom takvog oblika nastave ne bude problema.

‘Vjerujem da maske neće biti obvezne’

Ministar je rekao kako želi da sva djeca idu u školu.

– Polazišna točka da sva djeca kreću u školu 7. rujna. Vjeruje da maske neće biti obvezne, kazao je Radovan Fuchs.

Na pitanje ako maske budu obavezne, odgovorio je kako će u tom slučaju razgovarati o tome hoće li ih plaćati osnivači škola, gradovi i županije.

Proboje virusa rješavat će u hodu, a odluku o testiranju učenika donosit će njihovi pedijatri.

Sastanak radne skupine | foto: srednja.hr

Fuchs je otkrio i da postoji mogućnost da neke škole imaju skraćene sate.

– Upute koje ćemo donijeti do kraja mjeseca neće biti striktne za sve, nego će pojašnjavati ‘ako imate ovo, onda ovo’, ‘ako ono, ono’. Tako ćemo školama koje recimo rade u dvije smjene dati mogućnost i da skrate nastavne sate na 40 minuta kako bi se škola mogla dezinficirati, pojasnio je ministar jednu od ideja o kojoj se raspravlja.

Nastavnici se neće unaprijed testriati

Nastavnici se neće unaprijed testriati na koronavirus.

– Testiraju se ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim, a ne s obzirom na to koje im je radno mjesto, pojasnila je Pavić Šimetin.

A da je ići u školu važno zbog socijalitacije, smatra i klinička psihologinja Tanja Sever, koja kaže da će se tek vidjeti posljedice izolacije za djecu.

Divjak: Nisu pročitali Akcijski plan

Na organizaciju nastave danas se, putem društvenih mreža, osvrnula i bivša ministrica Blaženka Divjak, koja smatra da se nije pročitao njezin Akcijski plan.

– Puno je nestrukturirane rasprave, slabo prikrivenih interesa i nedostatka vizije u javnim raspravama oko načina izvođenja nastave u sljedećoj akademskoj i školskoj godini. Nažalost, iz rasprava se jasno vidi da se Akcijski plan za provođenje nastave na daljinu nije pročitao, jer da je, ne bi se otkrivala ‘topla voda’, napisala je Divjak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap