Pretraga

U šest županija dio učenika na online nastavi, inspektori Civilne zaštite krenuli u kontrolu škola

A- A+

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u posljednja dva tjedna bilježi se rast broja učenika pozitivnih na koronavirus. Zbog toga ovog ponedjeljka šest županija za dio svojih učenika provodi nastavu online putem. Proteklog tjedna inspektori Civilne zaštite kontrolirali su provedbu mjera u 30 škola.

Foto: Maximilian Scheffler, Unsplash

Kako doznajemo, inspekcija Ravnateljstva civilne zaštite proteklog je tjedna stigla u pojedine škole. Iz Stožera civilne zaštite RH tek su nam kratko u službenom odgovoru rekli kako inspektori ‘kontroliraju provođenje protuepidemijskih mjera u građevinama i prostorima sukladno odlukama Stožera civilne zaštite i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo’.

Inspektori proveli kontrolu u 30 škola

– U školama utvrđuju postupanja u skladu s Odlukom o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije COVID-19 sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kontrola provođenja protuepidemijskih mjera je provedena u 30 škola i to u 19 osnovnih i 11 srednjih škola. Inspekcijski nadzori su bili redovno planirani u 29 škola dok je u jednoj bio izvršen izvanredni nadzor po predstavci, kažu nam iz Stožera civilne zaštite RH.

Podsjetimo, u većini županija nastava se provodi prema A modelu, uživo u klupama. Upute za takav oblik nastave HZJZ je donio još u kolovozu, uoči početka nastavne godine. Prema njima, u školu ne dolaze učenici koji imaju simptome zarazne bolesti, učenici koji imaju izrečenu mjeru samoizolacije te oni koji imaju saznanja da su zaraženi. Upute nalažu i smanjenje fizičkog kontakta između učenika iz različitih skupina ili odjela, prilikom ulaska i izlaska iz ustanove te tijekom cjelokupnog boravka u ustanovi.

U samo jednoj školi uočena nepravlilnost

Nakon što se odrede skupine, svaka takva skupina učenika boravi u jednoj prostoriji, a učenici ne bi trebali mijenjati učionicu niti u predmetnoj nastavi, piše u uputama HZJZ-a. Na ulazu u škole trebaju biti postavljeni dozatori s dezinficijensom za dezinfekciju ruku učenika i odraslih s uputom za korištenje. Prema naputku HZJZ-a, maske nisu obavezne za učenike od 1. do 4. razreda OŠ, a za one od 5. do 8. i za srednjoškolce nisu obavezne samo ako je osigurana propisana distanca među učenicima od 1,5 odnosno dva metra. U slučaju da je takvu distancu nemoguće osigurati, maske se moraju nositi. Kako stoji u službenom odgovoru Stožera na naš upit, uvjerljiva većina škola u kojima je izvršena kontrola poštivala je mjere.

– Do sada je uočena jedna nepravilnost, škola nije na ulazu imala istaknute propisane obavijesti o obaveznoj distanci i nošenju maski za lice, a niti jedna škola do sada nije novčano kažnjena. Nadzorima je utvrđeno da su nadležni za organizaciju nastave u školama poduzeli sve propisane mjere kako bi omogućili funkcioniranje nastave po modelu A – fizičko pohađanje nastave, kažu nam iz stožera Civilne zaštite.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Raste broj zaraženih u školama: Fuchs otkrio što će biti s nastavom, praznicima i cjepljenjem nastavnika

Šest županija dio učenika poslalo na online nastavu

Zbog sve većeg broja zaraženih u općoj populaciji, šest županija za dio učenika nastavu provodi na daljinu. U Istarskoj županiji će se do 2. travnja nastava odvijati prema modelu C za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola. I istarski srednjoškolci su na online nastavi, a izuzetak su učenici završnih razreda srednjih škola. Najmlađi, učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole imaju nastavu prema A modelu. Prema istom modelu odvija se nastava u Šibensko-kninskoj županiji.

I u Primorsko-goranskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, srednjoškolci su prešli na online nastavu, a iznimka su također maturanti koji su na A modelu nastave. U Krapinsko-zagorskoj županiji za učenike srednjih škola nastava se održava prema modelu B, odnosno kombinaciji modela A i C (na daljinu i uživo), također izuzev učenika završnih razreda srednjih škola koji su u klupama.

Po nešto malo drugačijem modelu nastava se odvija i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Učenici osnovnih škola od 1. do 8. razreda s područja Grada Dubrovnika i općina Konavle i Župa dubrovačka pohađaju nastavu po modelu C. Učenici završnih razreda srednjih škola s područja Grada Dubrovnika su na A modelu nastave, a učenici ostalih razreda srednjih škola s područja Grada Dubrovnika nastavu pohađaju online.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap