Pretraga

Učenici gimnazije koja će eksperimentalno u reformu, svojim profesorima ne bi dali ni da gaze kupus, kamoli provode reformu

A- A+

Na ovogodišnjoj državnoj smotri LiDraNo za srednje škole, u kategoriji školskih listova predstavio se i Kult, list učenika Prve riječke hrvatske gimnazije. Časopis je to malog formata koji, kako piše glavni urednik u uvodniku, krije “nefiltrirane misli mladosti”. S obzirom na aktualna zbivanja oko eksperimentalnog programa ‘Škola za život’, za oko nam je zapela anketa koju su provele učenice i novinarke Kulta. Svoje kolege iz klupa upitale su misle li da su profesori sposobni provesti reformu školstva. Rezultati ankete i odgovori gimnazijalaca će vas iznenaditi, pogotovo ako imate na umu da je Prva riječka hrvatska gimnazija odabrana za sudjelovanje u ‘Školi za život’ od sljedeće školske godine.

Pišu: Laura Radović i Laura Dian

Screenshot: Kult

Vrijedna kultaška ekipa je napravila anketu i pitala učenike škole naše slavljene jedno bitno pitanje: Jesu li profesori sposobni provesti reformu školstva? Rezultati su zanimljivi. Od 162 ispitanika, samo 57 njih ima povjerenja u sposobnost profesora. S druge strane, 84 učenika je uvjereno da su naši profesori poprilično nesposobni i ne bi im dali ni da gaze kupus, a kamoli da provode tu neke reforme školstva. Na kraju, imamo 21 neodlučnih duša koji nisu sigurni ni što je ta kukurikuralna reforma ni kakve veze profesori imaju s tim. Komentara je bilo svakakvih, a sačuvali smo najbolje, uživajte!

DA

1. Da, jer mislim da su i oni željni promjena i da vide nedostatak školstva.

2. Da, jer se za to pripremaju već 20 godina.

3. Profesori u ovoj školi mogu biti sposobni provesti reformu školstva ako i samo ako ova vlada ode s vlasti jer dok su oni na vlasti ova država će ići samo prema nazad.

4. Da, dobri su oni.

5. Završili su fakultet pa valjda su nešto i naučili. Možda su samo potrebne neke dodatne edukacije. Nije problem u profesorima nego u prenatrpanom programu.

6. Kad bi si dali dovoljno truda, mogli bi, ali vjerojatno nemaju motivacije, pa tu nema pomaka. Tako da – sposobni jesu, ali se neće dogodit.

7. Mislim da mogu provesti reforme, ali moraju ostati uporni i odlučni.

8. Mijenjajte mentalitet svojih profesora!

9. Da, mogli bi. Uzimajući u obzir da je i nekim profesorima dosta starih programa, mislim da
bi bili željni i sposobni. #goprhg!

10. Profesori da, političari ne. Zato što je i profesorima i učenicima lakše radit nakon reforme te
im je to motivacija. Također su dovoljno sposobni.

11. Da, jer su oni uključeni u školstvo, oni znaju što bolje funkcionira i sl.

12. Da, jer imaju iskustva u tome.

13. Da, jer smo e-škola (Jedina u našoj županiji!) i naša predsjednica će nas financirati ako treba. Što se tiče profesora, to su školovani ljudi koji valjda znaju svoj posao? Anyway, reforma je više nego potrebna. Bog vas blagoslovio!

14. Da! Tako da barem u prirodnim predmetima uvedu praktični dio, a u društvenim više
rasprava, manje teorije.

15. Da, profesori su prve osobe koje sudjeluju u školstvu i promjenama u školi. Ako se nešto treba promijeniti, oni to najbolje znaju i promijenit će stvari na bolje i sebi i učenicima. Mislim da reforma treba biti provedena što prije i što brže.

NE

1. Mislim da ne. Ako se ništa nije promijenilo 20 godina teško da će uskoro. Profesori se žale, ali pas koji ne laje ne grize. Vrijeme je da uzmu stvari u svoje ruke.

2. Ne, već se dugo godina reforma školstva pokušava napraviti, no još uvijek se nisu pokazale nikakve promjene.

3. Ne, zato jer su p**** i ne stoje iza svoje riječi.

4. Ne, zato što se nikom ništa ne da u ovoj državi. To je dug proces.

5. Ne, smatram da nisu sposobni provesti reformu školstva zato što neki to ni ne žele. Većina profesora dođe u školu samo kako bi dobili plaću, a nije im ni na kraj pameti da nešto poduzmu.

6. Nemaju dovoljno ovlasti te fali im života i kreativnosti. Mislim da je potrebno uvesti dodatne edukacije za profesore. Te prije svega reformu školstva bi trebali provoditi ambiciozni profesori.

7. Ne. Neki možda jesu, ali većinom ne. Zato što nisu zainteresirani dovoljno da bi se posvetili svakom učeniku na drugačiji način.

8. Ne – Jer ne. Ne pitaj.

9. Ne, ne znaju ni projektor bez štapa upalit. Stalo im je (većini) samo do sebe i svoje plaće, ne zalažu se dovoljno za nas te ne slušaju naše zahtjeve.

10. Ne, zato što svaki profesor gleda svoje d*** i uči svoj predmet po sustavu koji mu je zadan.

11. Nisu, jer mi dosada nisu davali nikakve znakove da bi mogli.

12. Ne, jer se previše boje u i ovakvom društvu u kojem se teško nalazi posao?

13. Ne – jer se profesorima ne da, a ministarstvu još manje.

14. Ne, manjak volje i zanimanja za tu temu. Rijetki se ustvari zalažu za prava učenika te mali broj profesora uopće brine za reforme (ne brinu o tome hoće li učenicima biti lakše ili teže, niti ih zanima kako olakšati učenicima školovanje).

15. Mislim da nisu sposobni prvenstveno zato jer nisu zainteresirani. Nemaju interesa za učenike, bave se drugim njima bitnijim stvarima.

16. Ne, zato što se ne trude, nije ih toliko briga, ne žele surađivati, smatraju da školu nije toliko važno olakšati djeci.

17. Ne – zato jer u hrvatskoj općenito ne može doći do reforme školstva jer je sve previše neorganizirano. Čak i da se iznesu dobri prijedlozi predugo bi trajalo promijeniti nešto.

18. Ne! Svaki profesor gleda svoje interese. Kako bi se školstvo promijenilo ako kakva komisija dolazi profesori točno znaju kada dolaze i odjedanput postanu najbolji profesori i trude se, a kada komisija ode sve se vrati na staro.

19. Ne! Jer im je bitno da mi znamo definicije i naštrebat napamet “POVEZIVANJE“ nekog gradiva. Godinama predaju na isti način i postala im je rutina. Imam osjećaj da im se ni ne da mijenjati način predavanja i materijala.

20. Ne, zato što smatram da profesori i nemaju veliki interes za učenike već više za sebe te da im često puta bude teško sjetit se kako je biti u našim godinama. Voljela bih da se neke stvari u školstvu promjene ali ne znam koliko bi to ispalo za dobrobit nas. Ako znaju poboljšati naš period u školi onda naravno, nek probaju. Možda je najbolje da učenici kažu svoje misšljenje i promjene stvari u školstvu a ne profesori.

21. Ne, jer ne ide njima u korist.

22. Ne mogu provest reformu kada nije reforma ni donesena. Vlada ih ni ne sluša.

23. Ne, zato jer njihovo mišljenje nije bitno. Da jesu već bi je proveli.

MOŽDA

1. Nisu svi sposobni provesti reformu školstva, definitivno možda. Zato šta neki ionako ne komuniciraju s nama učenicima dobro. Neki ne znaju dobro predavati i još da uvode neke promjene to bi bila katastrofa.

2. ODLAZIM BAŠ ME BRIGA.

3. Neki da, neki ne. Neki su profesori prekonzervativni ili ih je možda strah. Neki su s druge strane otvoreni za promjene.

4. Nisam sigurna. Sviđaju mi se njihova predavanja, uče nas bitne stvari koje će nam pomoći u životu, ali stvarno često učimo stvari koje nisu potrebne, i neće nam zapravo pomoć u budućnosti.

5. Ne znam što je to.

6. Da i ne. Zato jer ima profesora koji bi to bez problema učinili, a ima i nekih za koje smatram da se nisu spremili odreći svojih zaostalih metoda podučavanja.

7. Možda jer to ovisi o suradnji i složenosti među profesorima i školama. Dok jedna škola može provesti manje promjena, za bilo što veće bila bi potrebna suradnja na državnoj razini.

8. Neki profesori su sposobni provesti reformu školstva, dok neki nisu. Mislim da je reforma školstva bolja bez tehnologije zbog toga što mnogi profesori zbog tehnologije ne rade svoj posao. Profesori više ne podučavaju učenike.

__________________________________________________

Anketa učenika Prve riječke hrvatske gimnazije objavljena je u školskom listu Kult koji možete pročitati i u web izdanju.

Kult

Učenici gimnazije koja će eksperimentalno u reformu, svojim profesorima ne bi dali ni da gaze kupus, kamoli provode reformu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap