Pretraga

Velesila zabranila mobitele u školi: ‘Želimo zaštititi njihov vid te spriječiti ovisnost’

A- A+

Kina je zabranila mobitele u školi. Svi maloljetnici ne samo da ne smiju koristiti, već bez pisane privole roditelja, ni nositi svoje mobilne telefone u školu. Odluka je podijelila roditelje.

Foto: Unsplash; Solen Feyissa

Kinesko Ministarstvo obrazovanja zabranilo je mobitele u školi. Osim što ih neće moći koristiti, ova zabrana odnosi se i na nošenje uređaja u školu. Vlada kaže da tako pokušavaju poboljšati zdravlje učenika, njihov vid i koncentraciju, kao i spriječiti ovisnost o internetu, piše BBC.

Jedna iznimka

Postoji doduše, jedna iznimka. Ova odluka ide na ruku onim roditeljima koji se osjećaju sigurnije ako njihovo dijete ima mobitel u svakom trenutku. Naime, u školu će mobitele moći nositi samo ona djeca koja za to budu imala potpisanu privolu roditelja. Neovisno o tome, Ministarstvo potiče škole da nađu nove načine komuniciranja s djecom tijekom dana.

Konteksta radi, pojašnjava BBC, većina djece i tinejdžera u Kini internetu pristupa preko vlastitih pametnih telefona. Među maloljetnicima, odnosno djeci ispod osamnaest godina, njih 74 posto spada u spomenutu kategoriju samostalnih korisnika i vlasnika smartphonea.

Ta statistika u kombinaciji s rastućim brojem slučajeva kraktovidnosti među kineskom djecom, što potvrđuju podaci od 2018., potakla je vlasti da reguliraju čak i gejmersku industriju koju djelomično krive za te zdravstvene probleme. Za razliku od ukidanja mobitela u školi, korake prema gejmerima još uvijek nisu poduzeli.

Francuska zabranila prije tri godine

Većina škola u Kini već ima dosta strogu politiku prema korištenju mobilnih telefona, a u javnosti se zna za nekoliko ekstremnijih slučajeva u kojima je osoblje doslovno razbijalo mobitele učenika koji su kršili pravila. Ipak, odluka o gotovo potpunoj zabrani stvorila je određeni revolt među stanovništvom te zavadila one koji se slažu s onima koji su izričito protiv takve odluke.

Nedavno je pokrenuta peticija, piše BBC, u kojoj je gotovo trideset tisuća ljudi glasovalo protiv novih mjera tvrdeći da su nepotrebne jer već postoji dosta stroga politika nekorištenja telefona za vrijeme nastave. Osim toga, neki tvrde da će to stvoriti kontraefekt pa će djeca previše vremena provoditi na mobitelima van škole.

U Fracnuskoj je slična, no itekako blaža odluka donesena u 2018. prema kojoj djeca u dobi ispod 15 godina ne smiju koristiti mobilne telefone u prostorima škole. Neke druge europske države poput Ujedinjenog Kraljevstva još uvijek nisu spremne za tako radikalne poteze, budući da istraživanja pokazuju kako niti polovina roditelja ne podržava potpunu zabranu mobitela u školama.

Velesila zabranila mobitele u školi: ‘Želimo zaštititi njihov vid te spriječiti ovisnost’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap