Pretraga

Zbog sve više prijava seksualnog nasilja traži se uvođenje novog predmeta u škole: Skupljeno preko 5.000 potpisa

A- A+

Uslijed rastućeg broja svjedočanstava o seksualnom zlostavljanju na ovim prostorima, naše nevladine udruge i organizacije pokrenule su peticiju kojom traže uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja kao obveznog predmeta u školama. Već su skupili preko 4.000 potpisa.

Učionica
Foto: Feliphe Schiarolli; Unsplash

Svakim je danom sve više svjedočanstava o seksualnom zlostavljanju. Na radnom mjestu, na ulici, u školi, na faksu. Nasilje ne bira ni mjesto ni vrijeme, a kao društvo o tome nismo dovoljno educirani. Misli to skupina nevladinih organizacija koja je ovih dana, potaknuta groznim iskustvima žrtava, pokrenula peticiju o uvođenju seksualnog obrazovanja u škole. Do sada su skupili 5.134 potpisa.

ORGANIZATORI

Peticija je pokrenuta na inicijativu portala Reci.hr te uz podršku inicijativa Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri…

Seksualno obrazovanje kao prevencija

Peticijom traže uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u nastavu. Žele da to postane samostalni obvezni predmet za sve učenike jer je to “jedan od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja”. Za to, ističu u tekstu peticije, postoje jasni znanstveni dokazi, no djeca i učenici i dalje nemaju pristup kvalitetnoj edukaciji o toj temi.

Kvalitetna edukacija podrazumijeva, ističu, “pristup sustavnom i sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju u školama, što podrazumijeva programe koji promiču informiranost, usvajanje pozitivnih stavova i vrijednosti, kod mladih razvijaju poštovanje socijalnih i seksualnih odnosa i odgovorno ponašanje”. Dalje navode kako studije pokazuju brojne prednosti seksualnog obrazovanja, a neke od njih su “odgođen ulazak u seksualne odnose, smanjenje rizičnog ponašanja, povećana uporaba kontracepcije i pozitivan stav o brizi za seksualno i reproduktivno zdravlje”.

Trenutno se u školama provodi međupredmetna tema zdravlje, uvedena u sklopu parcijalne reforme Škole za život. To, objašnjavaju organizatori, peticije nije dovoljno. Radi se o, kako kažu, neučinkovitom modelu obrazovanja. Dužnost je države, smatraju, djeci i mladima osigurati “kvalitetno, sveobuhvatno i kontinuirano obrazovanje o seksualnosti koje će im pomoći da se zaštite od seksualnog uznemiravanja i nasilja”.

Mladi žele seksualno obrazovanje

Drugim riječima, u školama se danas tek usput učenike podučava o seksualnom zdravlju, i to kao samo jedan aspekt unutar jedne međupredmetne teme zdravlja. U praksi to znači da informiranje i poučavanje učenika o ovim temama uvelike ovisi o entuzijazmu pojedinih profesora, a s obzirom na to da se radi i o međupredmetnoj temi, o dobroj koordinaciji među nastavnicima predmeta unutar skupine u kojima se ova tema može obrađivati.

To ističu i organizatori peticije pa kažu kako u današnje vrijeme mladi često dobivaju netočno, nepotpune ili moralizirajuće informacije o seksualnosti. Sve te informacije utječu na njihov razvoj pa stoga ovaj pristup, u kojem se seksualnost u školama podučava tek usput, smatraju organizatori, “doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama”.

Istovremeno, ističu, postoje pokazatelj ikoji sugeriraju da je ovakav vid obrazovanja potreban i da ga mladi zapravo žele u svojem kurikulumu. Više od 80 posto mladih i preko 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog, seksualnog obrazovanja, a posljednje nacionalno istraživanje mladih o seksualnoj edukaciji govori da gotovo 84 posto mladih smatra kako bi seksualno obrazovanje trebalo uvesti u naše škole. Kao dva najvažnija razloga navode usvajanje znanja o spolno prenosivim infekcijama i zaštiti i prepoznavanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja i zaštiti.

učionica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap