Esej iz hrvatskog: Stranac i Zločin i kazna nisu bili strašni

Maturanti, nakon što su napisali esej iz hrvatskog jezika, iz svojih učionica izašli su uglavnom zadovoljni. Za razliku od prvog dijela ispita, esej je svima poboljšao cjelokupni dojam o ovogodišnjoj državnoj maturi. Opet smo odlučili izaći ispred nekoliko srednjih škola i saznati njihove prve dojmove.

Esej bez iznenađenja

Drugi dio ispita iz hrvatskog jezika za državnu maturu prošao je odlično, drugim riječima očekivano. Nije bilo nikakvih negativnih iznenađenja kao u prvom dijelu. 

– Prošlo je sjajno zato što smo teme dobro obrađivali i moglo se napisati bez problema, zadovoljno nam je rekla Martina iz VI.gimnazije. 

Maja i Iva iz XVI. gimnazije imale su samo riječi hvale. Zadatak im je bio usporediti romane Zločin i kazna i Stranac, što je Ivu jako obradovalo jer se za njih i pripremala. 

Današnja tema eseja po njihovu mišljenju bila je dobra, a smjernice koje su imali dosta su im pomogle. Izbor djela za esej bio je u redu jer su ta djela detaljno obrađivali na satu.

Djela poznata, izbor logičan

Učenici iz Klasične gimnazije također nisu imali nikakvih prigovora ili zamjerki. Nije mi bilo teško.

– Recimo da su teme bile očekivane i s obzirom da su ova dva djela većini maturanata poznata ne bi trebalo biti problema kao što je bio slučaj u prvom dijelu ispita, izjavio je Domagoj.

Današnji dan maturantima nije donio nikakve nelogičnosti ili nezadovoljstva. S popisa od 15 lektira za usporedbu su izabrana dva svima dobro poznata tako da je ovaj zadatak većina uspješno obavila.

4 komentara

  1. neznam je li itko primjetio,al u clanku su spomenute tri gimnazije,a nijedna strukovna.sto to govori o ravnopravnosti ucenika?

  2. pa je istina, nije bilo nelogičnosti ili nezadovoljstva ali zasto se za sve prvo pita gimnazijalce prema kojima i je prilagođen cijeli program

    ..rekla Martina iz VI.gimnazije.
    Maja i Iva iz XVI. gimnazije imale su samo riječi hvale…
    Učenici iz Klasične gimnazije također nisu imali nikakvih prigovora ili zamjerki…

    a ne i neke od nas strukovnjaka….

Odgovori