Pronađeno rješenje kako da učenici budu i 2 sata mirni na nastavi

Kako ne bi čekali reformu školstva, Institut za razvoj i inovativnost mladih, poznatiji kao Croatian Makers odlučio je stvari uzeti u svoje ruke i putem crowdfunding kampanje skupiti sredstva za opremanje škola micro:bit računalima. Na kraju je na iznenađenje mnogih skupljeno 290.000 dolara, što je dovoljno za kupnju 22.000 BBC micro:bit računala.   

foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Već sredinom veljače , u zainteresirane škole je poslano 7.000 ovih računala, a plodovi sjajne akcije i ulazak hrvatske mladosti u 21. stoljeće, mogu se već vidjeti.       

Konačno ulazimo u 21. stoljeće: Prvih 7.000 mini računala poslano školama

Tako je profesor informatike u Osnovnoj školi Slave Raškaj iz Ozlja Predrag Matko, podijelio svoje iskustvo sa sata, na javnoj Facebook grupi micro:bit Croatia. 

Njegov status je glasio:  

– Po prvi puta osmaši ne prigovaraju što 2 sata u komadu programiraju…. i još nešto…. nitko se nije dosjetio da zatraži van iz razreda. Daj 5 za microbit, napisao je profesor Matko i zavrijedio stotine lajkova i drugovrsnih informatičkih odobravanja. 

Inače, BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija, koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

Slučaj iz Ozlja pak može poslužiti i kao primjer kako nestašne đake, na dulji period smiriti na nastavi. Očito da školarci koji se posvete programiranju na micro:bit računalima, ostaju usredotočeni na nastavu pa čak i nakon što se oglasi školsko zvono.

Profesora Matka smo dodatno kontaktirali pa je iskazao još nekoliko pohvala na račun svojih malih programera. 

– Upravo se vraćamo s 59. državnog natjecanja iz tehničke kulture, gdje je jedan od tih osmaša, Jurica Razumić, osvojio 3. mjesto u kategoriji automatika. Prošle godine naši su učenici bili državni prvaci u informatici iz razvoja softwera … a sve vezano uz rad na mikrokontrolerima, ponosan je profesor Predrag Matko. 

Odgovori