Pretraga

Dio studiranja: Kako do idealnog studentskog posla?

A- A+

Rijetko koji student si može priuštiti studiranje, bez da usput nešto ne radi. Neki rade tokom cijele godine, a dio se odluči žrtvovati ljeto, no svi nešto rade. Idealno je kada uspijete pronaći studentski posao koji ima veze s vašom budućom strukom, ali to se ne nalazi ‘slučajno’.

unsplash @punttim

Postoji mali milijun životnih problema kod studiranja i tog perioda (koji često traje više od pet godina), ali sve se to da nekako preživjeti. Ipak, bila bi laž reći da je financijski aspekt zanemariv u cijeloj priči. Čak i da ne morate raditi, u jednom trenutku shvatite da ne želite više biti na grbači roditelja i da je vrijeme za zaraditi nešto. A da ne spominjemo da je bitno raditi na životopisu….

Izdvojeni članak
student servis

Studenti se žale na manjak poslova, a Student servis Varaždin ne može pronaći dovoljno radnika

Studentski posao nije samo nešto što se radi iz nužde, već nešto što bi trebali svi proći. Radi se o prvom upoznavanju s tržištem rada, obavezama koje ne možete prespavati, stvaranju radne navike, ali i prvim koracima ka potpunom osamostaljenju, što je ‘end game’ svakog studenta.

Postoje razni studentski poslovi, i svi su jednako vrijedni. Koji god posao da pronađete, budite sigurni da ćete puno naučiti i da će vam to itekako vrijediti kasnije u životu. Čak i da naiđete na najgoru stvar na svijetu, barem ćete naučiti kako se nositi s toksičnim okruženjem na poslu.

No, za doći do posla potrebno je imati neke kvalifikacije. To što znate upaliti kompjuter i pisati u Wordu vrlo vjerojatno neće biti dovoljno, a ni znanje engleskog vas neće izdvojiti iz hrpe kandidata… Danas, kada postoji Internet i svatko može postati stručnjak u nečemu preko noći – zašto se i vi ne biste trgnuli? Nije potrebno puno truda, samo malo dobre volje i želje za učenjem.

Office paket

Vrlo je vjerojatno da vam u životopisu piše da se znate koristiti MS Office paketom, no znate li zaista? Otvoriti word i napisati par riječi, a možda znati i isprintati dokument, nažalost nije dovoljno da biste se hvalili time kao vještinom.

Programi iz Office paketa se vrlo često koriste u poslovne svrhe, a pogotovo svima omraženi Excel. Koliko god se radilo o korisnom i kvalitetnom programu, priznat ćemo da nije najjednostavniji za korištenje. No nije niti nemoguć za savladati.

Postoji milijun i jedan tutorial kako koristiti Excel što efikasnije, a to je sigurno nešto što bi vam moglo dobro doći. Općenito je dobar savjet ne stavljati u životopis stvari koje ne znate, zato što bi vas te laži mogle ubrzo sustići!

Strani jezici

Već smo spomenuli da poznavanje engleskog jezika više nije vještina, već nešto što se podrazumijeva da znate. Jezici i dalje otvaraju sva vrata, pa je bitno ne zanemariti ih. Postoji Google prevoditelj, no ako ste ga barem jednom probali ozbiljno koristiti, znate da i nije od prevelike pomoći. Potrebno je znati jezik, pa onda ga eventualno koristiti kao alat.

Naučiti novi jezik je vjerojatno bilo na popisu svake druge osobe u karanteni koju smo doživjeli ranije ove godine, no rijetko tko je zaista i uspio u tom pothvatu. Ne radi se o teškom zadatku, već o jednom koji zahtijeva redovitost i upornost. Ako svaki dan provedete barem 20 minuta na mobilnoj aplikaciji za učenje jezika, vjerojatno ćete nakon mjesec dana znati puno više nego na početku.

Nećete biti tečni u tom jeziku, ali definitivno ćete se znati koristiti osnovama, a možda čak i razumjeti nešto više! Idealno bi bilo da ne krećete iznova neki jezik, već da poradite na trenutnim vještinama. Skoro svi su u školi učili barem još jedan strani jezik uz engleski, no svi znamo kako to nažalost u većini slučajeva izgleda. Uzmite stvar u svoje ruke i naučite nešto!

Inicijativa

Sve se može naučiti, no najbitnije je imati volje i pokazati inicijativu. Ako znate što biste željeli raditi sa svojim životom, pa čak i da nema veze s vašim trenutnim fakultetom – pokrenite se.

Ako vas zanima marketing, saznajte što više o načinu na koji funkcioniraju algoritmi društvenih mreža ili programi za izradu objava, kao što je recimo Canva. To je samo jedan od primjera, ali ako se želite baviti nečime – počnite se baviti time.

Nemojte čekati da nađete posao, pa onda počnete učiti. Vjerojatnije je da ćete pronaći posao ako već baratate tim alatima, nego da vas netko mora sve učiti ispočetka. I osim toga, ako se radi o nečemu što vas zanima, ne bi trebao biti preveliki problem posvetiti se tome na dnevnoj bazi, zar ne?

razgovor za posao
Share via
Copy link
Powered by Social Snap