Pretraga

Evo kolika bi bila minimalna studentska satnica da se od sutra uvodi euro

A- A+

Hrvatska je službeno primljena u eurozonu te je tako donesena odluka o stopu konverzije kune u euro. Hrvati će tako od 1. siječnja sljedeće godine, za 7.53450 kuna dobiti točno jedan euro. No, kolika bi iznosila minimalna studentska satnica da se, primjerice, od sutra uvodi euro? Donosimo izračun.

Foto: Unsplash

Hrvatska je službeno primljena u eurozonu te je tako među ostalom donesena i odluka o stopi konverzije kune u euro koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2023., po središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kuna.

Minimalna studentska satnica, podsjetimo, od siječnja 2022. godine iznosi 29,30 kuna. Dakle, da se hipotetski od sutra uvodi euro, studenti koji rade na minimalcu dobili bi od svojih poslodavaca oko 3,89 eura po satu.

Izdvojeni članak
konobarenje konobarica

Student konobar otkrio: ‘Na sezoni od bakšiša možete zaraditi i do 8.000 kuna mjesečno’

No, budući da se prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova minimalna satnica izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Hrvatskoj podijeli sa 160, moguće je da će sljedeće godine, od 1. siječnja kada euro postaje službena valuta, opet doći do porasta studentskog minimalca.

To će se dogoditi ako Vlada poveća minimalnu plaću na razini Hrvatske, što se događalo svake godine od 2018. otkada je na snazi Zakon o obavljanju studentskih poslova.