Pretraga

FER-ovci za 119 tisuća kuna opremili učionicu za igrice: ‘Esport će uskoro otvarati radna mjesta’

A- A+

Učionica A102 na zagrebačkom FER-u poslije nastave postaje mjesto za treninge. FER-ova Esports sekcija ondje će vježbati igranje popularnih igara i pripremati se za međunarodna natjecanja. Učionicu su opremili zahvaljujući 119 tisuća kuna koje su dobili od Studentskog centra, a voditelji sekcije Nicky Pranjić i Kristina Mileta ispričali su nam kako su esports doveli na stručno natjecanje STEM Games, ali i zašto predviđaju da će ta disciplina u ne tako dalekoj budućnosti stvarati nova radna mjesta.

foto: FER eSports

– S esportom smo krenuli vrlo rano i zato imamo potencijala. No, ne želimo da se esport razvija samo na FER-u već i na drugim fakultetima. Što nam znači ako imamo jako sekciju, a nemamo se s kime natjecati? Natjecanje mora biti zanimljivo da bi netko gledao, objašnjavaju nam, na početku našeg razgovora Nicky Pranjić i Kristina Mileta.

Začetnici esporta na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva na natječaju za financiranje Studentskog centra dobili su 119 tisuća kuna za opremanje esport učionice.

Mjesto za treninge

Izdvojeni članak

FER ujesen planira pokrenuti novi studij: Dekan otkrio koji su mu prioriteti u novom mandatu

Zahvaljujući njima, učionica A102 na tom fakultetu poslije nastave od sada postaje mjesto za treninge.

– Ondje su već bili solidni kompovi, ali nisu imali jake grafičke jer su služili samo za akademske svrhe. Mi smo sada kupili nove grafičke kartice, napajanja, ali i dva PlayStationa s popratnom opremom. Fakultet nam je također dodao novac za to, pojašnjava Nicky.

Treninge će, kaže, imati u večernjim terminima.

Shvatili da nešto nedostaje…

No pitamo ih kako su se uopće našli u priči s esportom.

– Akademske godine 2017./18., dakle prije dvije akademske godine, počela je esports sveučilišna liga. Vidio sam obavijest profesorice tjelesnog i prijavio se. No prijavilo se svega desetak studenta FER-a zainteresiranih za esports. Bilo mi je čudno kako smo se jedva skupili, a na faksu ima preko tri tisuće studenata, prisjetio se Pranjić.

– Tada smo shvatili da nam nedostaje neki hub te odlučili otvoriti esport sekciju fakulteta, nadovezuje se Mileta.

To se, nastavljaju, pokazalo kao stvarno super ideja. Ekipa se povezala, a kako je cijela priča rasla, došli su na ideju da esports dovedu i na STEM Games, međunardono natjecanje za studente STEM fakulteta u znanju i praktičnom rješavanju problema te sportu.

– Na tom natjecanju rade se praktični zadaci poput funkcionirajućeg modela podmornice, a uz sportski dio mi smo potaknuli stvaranje i eSport Arene, priča Kristina.

Super atmosfera

Lani su se tako na esportu igrali League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Hearthstone i PES.

Izdvojeni članak

Dekan FER-a javno napao dvojicu ministara: ‘Netko ovo mora reći’

– Budući da je bila prva godina, nismo imali toliko puno natjecatelja, no svejedno je bilo puno publike. Navijalo se, bila je super atmosfera, …, kaže Nicky.

Iz istog su razloga esport odlučili ponoviti i na ovogodišnjim STEM Gamesima, koji se trebaju održavati u Rovinju od 5. do 10. svibnja.

– Svaki fakultet može poslati jednu ekipu po igri, dakle, na fakultetima se moraju napraviti natjecanja te u Rovinj poslati najbolje, pojašnjava Pranjić sistem prednatjecanja.

Vraćamo se FER-ovoj sekciji. Mileta ističe da na Discordu imaju 400 članova, ali ih je aktivno negdje oko 150.

– Problem u usporedbi s drugim sekcijama je što one imaju svoj prostor, a mi ga do sada nismo imali. Zato smo se i prijavili na natječaj Studentskog centra. Sada kad ćemo biti zajedno, ljudi će biti motiviraniji da se aktiviraju, uvjerena je Kristina.

Fakultet je bio oduševljen njihovim radom pa ih je pozvao da za Dan otvorenih vrata organiziraju i zasebno natjecanje.

I profesionalni sportaši postaju esportaši

A da mjesta za daljnji rast ima, potvrđuju i svjetski trendovi.

Izdvojeni članak
Tomislav Globan

[Neobični kolegij] Naučite o transferima igrača, ponašanju navijača i ‘socijalizmu’ u NBA-u

– Ne samo da pravi nogometaši obožavaju igrati FIFA-u, već u svijetu formule 1, često imaju treninge u simulatoru pa su njihove jake ekipe otvorile i svoje esport sekcije. Esportom se bavi, primjerice, i Crvena zvezda, koja je jako aktivna, objašnjava nam Nicky, koji smatra da se svijet sporta i esporta sve više povezuje.

Kristina objašnjava da je u svijetu esporta sve puno dinamičnije.

– Dolaze nove igre, novi updatei. U klasičnom sportu, ekipe koje skuže taktiku mogu stalno gurati, a u esportu je puno teže doći do monopola. Kada se meta mijenja, ne možeš biti najbolji ako se i ti ne mijenjaš, ističe Mileta.

I Mileta i Pranjić su peta godina studija pa nas je zanimalo što će biti sa sekcijom kada oni diplomiraju. No, već imaju nasljednike.

– Razmišljali smo da to ne stane na nama. Drugi su shvatili koliko to ima potencijala i bacili su se na to, priča Mileta.

foto: FER eSports

Dvojac je uvjeren da esport ima budućnost i da se u njega isplati ulagati.

– Ako se esport razvija na fakultetu, razvijat će se i na civilnoj razini što potencijalno vodi do otvaranja radnih mjesta. Povezivanje esporta i game developmenta, koji je u Hrvatskoj vrlo razvijen, otvorilo bi veliki broj mjesta za zapošljavanje, objašnjavaju.

Uvjereni u budućnost

Priliku za razvoj vide upravo u fakultetima zbog činjenice da ‘fakulteti u Hrvatskoj imaju povezanost kakvu u svijetu još nemaju’.

– Imamo navijače i stvara se identitet kao kad igra hrvatska nogometna reprezentacija. U svijetu esporta tek se razvijaju ideja i kultura navijanja, kaže Nicky.

I osobno bi se, priznaje, volio jednog dana baviti esportom, ako se za to ukaže prilika, ali dodaje da je zaista u redu raditi i kao programer.

– Mjesta za napredak zaista ima i uvjereni smo da esport u Hrvatskoj ima itekakvu budućnost, zaključuju naši sugovornici Kristina i Nicky. A ta budućnost možda dolazi i s koronavirusom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap