Pretraga

Hrvatski studiji izbjegavaju ocjenjivanje: Nakon jedne odgode opet ‘žicaju’ AZVO da im progleda kroz prste

Hrvatski studiji malo se boje postupka ocjenjivanja, odnosno reakreditacije od strange Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon jedne odgode koja im je odobrena, novi-stari čelnik tog faksa Mario Grčević u dopisu ‘žica’ Agenciju da faksu ponovno progleda kroz prste i odgodi postupak. Kao razlog navodi odnošenje internih propisa.

hrvatski studiji

foto: srednja.hr

Fakultet hrvatskih studija još je prošle, 2022. godine trebao biti ponovno ocjenjivan. Preciznije, Agencija za znanost i visoko obrazovanje trebala je tamo provesti postupak reakreditacije pa odlučiti jednu od tri stvari – dati tom faksu zeleno svjetlo za rad, rok za popraviti stanje stvari ili zabraniti upis studenata. No, ništa se od toga nije niti stiglo dogoditi jer je reakreditacija – odgođena.

Izdvojeni članak
mario grčević crno-bijela fotografija, u pozadini ulaz u zgradu hrvatskih studija

Ovaj čovjek novi je privremeni dekan Hrvatskih studija: Ovako je branio rektora kad je tužio studenta

Već jednom odgođeno ocjenjivanje

Tadašnji privremeni dekan Stjepan Ćosić, još je u srpnju 2021. godine zatražio od AZVO-a odgodu reakreditacije. Hrvatski studiji tada su, tvrdio je, tek izašli iz prethodnog vrednovanja. K tome, još uvijek su u postupku reakreditacije bili njihovi doktorski studiji.

Kako su nam potvrdili iz AZVO-a, Akreditacijski je savjet razmotrio ovaj zahtjev pa odobrio odgodu reakreditacije. Novi termin koji su uspostavili za ovaj postupak vanjskog ocjenjivanja je 16. do 20. listopada 2023. godine. No, da se ekipi s Fakulteta hrvatskih studija ne žuri dokazuje i činjenica da su, pazite sad, zatražili još jednu odgodu reakreditacijskog postupka.

Grčević opet tražio odgodu

Odgodu je ovaj put zatražio novi privremeni dekan Mario Grčević. Kako su nam potvrdili iz AZVO-a, dostavio im je dopis u kojem traži odgodu reakreditacije. Kao razlog za odgodu naveo je, kažu nam iz Agencije, činjenicu da je visoko učilište u postupku donošenja internih pravnih akata.

Akreditacijski se savjet još nije sastao da raspravi o ovome pa još uvijek ne znamo hoće li, još jednom, odobriti odgodu postupka reakreditacije. Napomenimo, postupci reakreditacije odnose se na vanjsko, standardizirano ocjenjivanje fakulteta. Jedan su od mehanizama osiguravanja kvalitete, a moraju ga proći sva visoka učilišta u državi.

Izdvojeni članak
radovan fuchs hrvatski studiji

Ovo je nalaz upravnog nadzora na Hrvatskim studijima: Probajte u njemu naći nešto dobro

Nekada su bili najbolji faks u području, a sada…

Hrvatski studiji 2014. u postupku su reakreditacije ocijenjeni kao najbolje društveno-humanističko učilište u državi. No, danas je to faks poznat po brojnim aferama i skandalima. Krajem 2022. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja tamo je provelo inspekciju. Sumnjaju na brojne nepravilnosti – od neusklađenih propisa, preko neovlaštenih zapošljavanja pa do sumnjivih dodataka na plaću koji su se obračunavali na temelju rukopisnih bilješki iz dekanata. Cijeli slučaj sad istražuju porezni inspektori, ali i DORH.

Posljednji u nizu skandal ticao se odabira dekana, odnosno dekanice. Iako je koncem prošle godine Vlatka Vukelić na fakultetskoj razini izabrana za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija, za stupanje na dužnost potrebnu podršku senatora Sveučilišta u Zagrebu – nikad nije dobila. Što li je koštalo – nekadašnja bliskost s bivšim rektoratom ili kontroverzni, revizionistički povijesni stavovi – ostaje nejasno.

Treći put čelnik mimo volje kolega

Održani su čak i novi izbori za privremene dekane na kojim je ponovno izabran Stjepan Ćosić. Njegov protukandidat Mario Grčević se na to žalio pa je, intervencijom Odbora za statutarna pitanja, zagrebački rektor Stjepan Lakušić uz glasove senatora poništio te izbore. Za privremenog dekana na Hrvatske studije stavio je upravo Grčevića.

Grčević je tako po treći put postao čelnik Hrvatskih studija, i to mimo volje fakultetskih kolega. Prvi ga je put za voditeljsku poziciju 2016. predložio bivši rektor Damir Boras, iako na faksu nije dobio najveći broj glasova. Drugi je put početkom 2017., kada su Hrvatski studiji preinačeni u sveučilišni odjel, na Senatu imenovan kao pročelnik, opet na prijedlog bivšeg rektora. Ni tada nije bio biran na faksu. Treći je put sada, opet preko rektorata, mimo profesora i studenata na faksu.

Izdvojeni članak

Iako je priča dobila svoj epilog, svi trebaju čuti razmišljanja dekana o tužbi protiv studenta: Nema ih puno

Branio rektora kad je tužio studenta

Grčević je u prethodna dva navrata kao čelnik Hrvatskih studija čvrsto držao stranu bivšeg rektora Damira Borasa. Činio je to čak i kad je rektor tužio studenta.

– Načelno bih rekao da to što je netko student ili možda susjed, prijatelj, ne znači da je oslobođen od zakona, normi i pravnih okvira. Kada bi se, primjerice, pokazalo da je provalu u studentske prostorije izvršio student, ne bi bilo ispravno reći ‘na njegov se čin ne treba obazirati jer je student’. To bi bila kriva poruka. Kada se izjava kolege Kovača o upravi Hrvatskih studija kao naznačenom kriminalcu koji je provalio u studentske prostorije, sagleda u kontekstu njegovih drugih izjava, jasno je da je riječ o insinuaciji, a ne o glasnom razmišljanju ili slobodi govora. Mene je kao pročelnika i predstavnika uprave Hrvatskih studija kolega Kovač time uvrijedio, i to bez ikakva povoda. Uvrijedio je i Rektora. Rektor je na jučerašnjoj sjednici Senata ispravno rekao da će povući tužbu protiv kolege Kovača ako se on ispriča i opozove svoju izjavu. Danas je Rektor objavio da je povukao tužbu, polazim od toga da je dobio traženu ispriku, kazao nam je tada Grčević.

Copy link
Powered by Social Snap