Pretraga

Iduće godine Agencija ‘češlja’ tri sveučilišta i jedan fakultet: Ocjenjuje se pet područja

A- A+

Agencija za znanosti i visoko obrazovanje već je donijela odluku o tome koje će visokoškolske ustanove u 2023. godini proći kroz obavezan postupak vanjskog vrednovanja kvalitete. Riječ je o tri sveučilišta i jednom fakultetu, a pritom će se vrednovati pet područja koja se odnose na unutarnje osiguravanje kvalitete, programe, nastavu, kapacitete te djelatnost.

Ilustracija: Unsplash

Visokoškolske ustanove u Hrvatskoj moraju proći kroz obavezan postupak vanjskog vrednovanja kvalitete, a njega u petogodišnjim ciklusima provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). I dok u ovoj kalendarskoj godini Agencija ‘ocjenjuje’ 24 visoka učilišta u diljem Hrvatske, iduće, 2023. godine, reakreditacija se provodi na njih četiri.

Iduće godine ‘češljaju’ se tri sveučilišta i jedan faks

Prema planu koji je za 2023. donio Akreditacijski savjet AZVO-a, kroz vrednovanje će proći Učiteljski fakultet u Rijeci, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever te Sveučilište u Dubrovniku.

Kroz ovaj će postupak navedena visoka učilišta pokazivati ispunjavaju li potrebne uvjete, a pritom će se kroz reakreditaciju vrednovati i ocijeniti kvaliteta visokog učilišta prema definiranim standardima kvalitete te preporučiti daljnja unaprjeđenja.

– Svrha je postupka reakreditacije potaknuti daljnji razvoj kvalitete u glavnim aspektima rada visokog učilišta te osigurati da studenti studiraju na visokim učilištima/studijskim programima koji ispunjavaju potrebne uvjete, pojašnjeno je na stranicama AZVO-a.

Izdvojeni članak
dostupnost racunala

Na faksu ste i morate brzo prepraviti seminar? Istražili smo dostupnost računala na fakultetima

Ocjenjuje se pet djelatnosti, četiri su ocjene

Inače, vrednovanje visokog učilišta obuhvaća analizu kvalitete i ocjenu stručnog povjerenstva na četverostupanjskoj skali prema definiranim standardima kvalitete, podijeljenima tako da obuhvaćaju pet područja institucijske djelatnosti: interno osiguravanje kvalitete i društvena uloga visokog učilišta; studijski programi; nastavni proces i podrška studentima; nastavnički i institucijski kapaciteti te znanstvena/umjetnička djelatnost.

Prilikom ocjenjivanja tih područja, visoko učilište može dobiti neku od sljedećih četiriju ocjena: nezadovoljavajuća razina kvalitete, minimalna razina kvalitete, zadovoljavajuća razina kvalitete te visoka razina kvalitete. Reakreditacija, treba i to, napomenuti, nije iznenadni postupak, nego fakulteti imaju više mjeseci da se pripreme za postupak.

Po završetku postupka, povjerenstvo sastavlja izvješće i fakultet se o njemu očituje, tijelo koje se naziva Akreditacijski savjet donosi neovisno mišljenje o izdavanju potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, eventualnoj uskrati dopusnice ili pismo očekivanja s rokom uklanjanja nedostataka do tri godine. To pismo očekivanja može sadržavati eventualnu zabranu upisa. Ako je ozbiljnije ugrožena kvaliteta izvođenja studija, onda taj rok za uklanjanje nedostataka može biti i godina dana.
U nastavku možete vidjeti plan reakreditacije za 2023., a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [336.11 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap