Pretraga

Ispravak prorektora Čovića na priopćenje Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja o njegovom odlikovanju

Na adresu naše redakcije stigao je zahtjev za objavu ispravka objavljene informacije koji smo primili iz Odvjetničkog društva Mihočević&Bajs, punomoćnika prof.dr.sc. Ante Čovića, na tekst “Sindikat o odlikovanju Čovića: Nećemo se čuditi ako predsjednica postane profesorica na Hrvatskim studijima”. U nastavku ga objavljujemo ga u cijelosti.

Kolinda Grabar-Kitarović i Ante Čović na dodjeli odlikovanja 4. veljače 2020.|foto: predsjednica.hr

Poštovani,

Javljamo Vam se u svojstvu punomoćnika prof. dr. sc. Ante Čovića iz Zagreba, a vezano uz informacije objavljene o našoj stranci u članku koji je pod naslovom “Sindikat o odlikovanju Čovića: Nećemo se čuditi ako predsjednica postane profesorica na Hrvatskim studijima” dana 10.02.2020. godine objavljen na portalu www.srednja.hr.

Kako se u predmetnom članku u odnosu na našu stranku iznose neistinite tvrdnje, ovim putem zahtijevamo temeljem čl. 40. Zakona o medijima da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi.

Ovaj ispravak se odnosi na sljedeće tvrdnje:

1. “Umjesto da autoritetom predsjednice države odlikovanjima potiče i nagrađuje društveno korisno i s aspekta javnog interesa poželjno ponašanje, ona ga je dodijelila osobi za koju bi mnogi poznavatelji prilika u akademskoj zajednici ustvrdili da je vrsni i kreativni istraživač samo u području institucionalizacije akademske korupcije, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata”.

2. “Naglašavaju da je Čović po svim mjerljivim parametrima osrednji znanstvenik te da već niz godina ima bitan utjecaj na kadroviranje na Sveučilištu u Zagrebu, posebno kada se radi o hrvatskim studijima.”

3. “Spominju i to da je Čović ‘nezakonito zaposlen na Sveučilištu, odnosno Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, jer je prešao starosnu dob od 70 godina iza koje mu, sukladno važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i odluci Ustavnog suda, nije dozvoljeno dalje raditi”.

4. “Kako je onda moguće da jedan znanstvenik koji nema stvarnih zasluga za razvoj znanosti bilo kojeg područja u RH, niti može biti (pozitivan) uzor bilo kome, ipak primi odlikovanje predsjednice?”

5. “Osrednjost je odlikovala osrednjost, a neetičnost na Sveučilištu u režiji je bivšeg profesora etike, zaključuju u svojem priopćenju iz Nezavisnog sindikata.”

U citiranim dijelovima članka:
– nije točno da je prof. dr. sc. Ante Čović vrstan i kreativni istraživač u području institucionalizacije akademske korupcije;
– nije točno da je prof. dr. sc. Ante Čović osrednji znanstvenik;
– nije točno da je prof. dr. sc. Ante Čović nezakonito zaposlen na Sveučilištu odnosno Hrvatskim
studijima;
– nije točno da prof. dr. sc. Ante Čović nema stvarnih zasluga za razvoj znanosti;
– nije točno da je neetičnost na Sveučilištu u režiji prof. dr. sc. Ante Čovića;

Kako predmetni članak sadrži citirane netočne i neistinite navode, to je objavljivanjem takvog članka postupljeno na štetu ugleda naše stranke. Stoga ovim putem zahtijevamo objavljivanje ovog ispravka netočne informacije u cijelosti, na način propisan čl. 41. st. 1. Zakona o medijima.

U Zagrebu, dana 10. ožujka 2020. godine.