Pretraga

Sindikat o odlikovanju Čovića: Nećemo se čuditi ako predsjednica postane profesorica na Hrvatskim studijima

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poslao je priopćenje kojim reagiraju na predsjedničino odlikovanje Ante Čovića, prorektora Sveučilišta u Zagrebu i redovitog profesora u trajnom zvanju na Fakultetu hrvatskih studija. Iz sindikata poručuju da je ovo primjer instrumentalizacije institucije predsjednika RH radi ostvarivanja osobnih interesa i koristi te smatraju da je ovo sramota predsjednice na odlasku, Kolinde Grabar-Kitarović. Isto tako, govore da bi ovo “sitno” narušavanje ugleda, moglo koristiti i da ih ne bi začudilo da nakon doktorata na Sveučilištu u Zagrebu postane profesorica na Hrvatskim studijima iz “Čovićeve kvote”.

Kolinda Grabar-Kitarović i Ante Čović na dodjeli odlikovanja 4. veljače 2020.|foto: predsjednica.hr

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića odlikovala prorektora Sveučilišta u Zagrebu, Antu Čovića ‘za osobite zasluge za znanost u području filozofije i bioetike te njihovo promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu.’

Čovića optužuju za akademsku korupciju

Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja poručuju da je to “očigledan primjer instrumentalizacije institucije predsjednika RH radi ostvarivanja osobnih interesa i koristi” te u svojem priopćenju pišu da se nadaju da je to “posljednja sramota predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović”.

Svom prvom šefu, prorektoru Čoviću, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila odlikovanje

– Umjesto da autoritetom predsjednice države odlikovanjima potiče i nagrađuje društveno korisno i s aspekta javnog interesa poželjno ponašanje, ona ga je dodijelila osobi za koju bi mnogi poznavatelji
prilika u akademskoj zajednici ustvrdili da je vrsni i kreativni istraživač samo u području institucionalizacije akademske korupcije, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata.

Naglašavaju da je Čović po svim mjerljivim parametrima osrednji znanstvenik te da već niz godina ima bitan utjecaj na kadroviranje na Sveučilištu u Zagrebu, posebno kada se radi o hrvatskim studijima.

‘Sitno narušavanje ugleda moglo bi koristiti predsjednici’

Spominju i to da je Čović “nezakonito zaposlen na Sveučilištu, odnosno Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, jer je prešao starosnu dob od 70 godina iza koje mu, sukladno važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i odluci Ustavnog suda, nije dozvoljeno dalje raditi”.

– Kako je onda moguće da jedan znanstvenik koji nema stvarnih zasluga za razvoj znanosti bilo kojeg područja u RH, niti može biti (pozitivan) uzor bilo kome, ipak primi odlikovanje predsjednice? Ne znamo, ali neće nas iznenaditi ako se za neko vrijeme pokaže da je ovo ničim izazvano, dodatno „sitno“ narušavanje predsjedničinog ugleda zapravo veliki zalog za njenu svjetlu budućnost, po završetku doktorskog studija na Sveučilištu u Zagrebu, kao profesorice na Hrvatskim studijima iz „Čovićeve kvote“. Toliko je to sve tragično da je postalo komično. Osrednjost je odlikovala osrednjost, a neetičnost na Sveučilištu u režiji je bivšeg profesora etike, zaključuju u svojem priopćenju iz Nezavisnog sindikata.

Ispravak prorektora Čovića na priopćenje Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja o njegovom odlikovanju pročitajte ovdje.

Sindikat o odlikovanju Čovića: Nećemo se čuditi ako predsjednica postane profesorica na Hrvatskim studijima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap