Pretraga

Jedan od najpopularnijih studija među maturantima ove godine slavi 135. rođendan

A- A+

Već je nekoliko godina zaredom studij farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu jedan od najpopularnijih među maturantima, ako promatramo omjer prvog izbora i upisne kvote. Tako je bilo i na posljednjem, jesenskom roku državne mature 2016./2017., kada je ovaj predmet zauzeo treće mjesto najpoželjnijih studija u državi. Poželjnost ovog studija i nije veliko iznenađenje, budući da on ima bogatu povijest i razvijao se uz rame najstarijih društvenih studija poput filozofije. Upravo ove godine farmacija na FBF-u u Zagrebu slavi svoj 135. rođendan.

Farmecutsko-biokemijski fakultet/ Foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

– Odobravam uvođenje farmaceutskog učevnog tečaja (studija farmacije) na po meni nazvanom sveučilištu u Zagrebu, po važećim studijskim i ispitnim propisima, obavijest je kojom je 10. listopada 1882. godine car Franjo Josip I. dao dopuštenje za izvođenje jednog od danas najpopularnijih studija među maturantima – farmacije, pri tadašnjem Mudroslovnom fakultetu.

135 godina bogate povijesti obrazovanja farmaceuta

Izdvojeni članak

Prva gimnazija Varaždin slavi 380. obljetnicu: Doznali smo što se sve od tad promijenilo

Upravo je ta obavijest od samo par redaka, smatraju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, odredila razvoj farmaceutske struke u našoj zemlji sve do današnjih dana.

O velikoj povijesti ove struke u Hrvata, dovoljno govori i činjenica da se u Dubrovniku nalazi jedna od najstarijih ljekarni u svijetu, ljekarna – samostanska ljekarna Male braće koja je u punom pogonu već sedam stotina godina.

– Kroz punih 135 godina bogate povijesti obrazovanja farmaceuta na našem Fakultetu vodit ćemo vas cijelu ovu akademsku godinu, organizirajući brojne stručne i znanstvene skupove, predavanja, izložbe te će se objaviti prigodne publikacije. Predstavit ćemo vam i ljude bez kojih Fakultet ne bi bio ono što jest – mjesto gdje znanje, predanost, lojalnost te ravnoteža iskustva i mladosti jamči uspjeh, najavljuju s FBF-a.

Suvremen pristup obrazovanju kadra

Izdvojeni članak

Jedan od najuglednijih zagrebačkih fakulteta obilježava stotu godišnjicu postojanja

Inače, studij farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organiziran je kao integrirani preddiplomski i diplomski studij u trajanju od deset semestara, a po njegovom završetku student stječe naslov magistra farmacije. Za akademsku godinu 2017./2018. upisna je kvota iznosila 140 studenata, od čeka ih se 135 upisivalo redovno, a preostalih pet mjesta bilo je rezervirano za strane studente.

– Suvremen pristup obrazovanju magistara farmacije udovoljava potrebama sve zahtjevnije farmaceutske prakse u sustavu zdravstvene zaštite i osigurava izobrazbu zdravstvenog stručnjaka oboružanog s najnovijim znanstvenim spoznajama u pogledu lijekova i suvremenih načina liječenja, stručnjaka sposobnog kritičkom promišljanju, aktivnom i trajnom stjecanju znanja u farmaceutskim i kliničkim znanostima, s vještinama komunikacije na relaciji ljekarnik-pacijent-drugi stručnjak u zdravstvu. Nastavni program ima za cilj osigurati izobrazbu zdravstvenog stručnjaka u pogledu lijekova i suvremenih načina liječenja, sposobnog kritičkom promišljanju, aktivnom i trajnom stjecanju znanja u farmaceutskim i kliničkim znanostima. Daje se i naglasak na razvoj vještina komunikacije na relaciji ljekarnik-pacijent-drugi stručnjak u zdravstvu, stoji u opisu ovog studija.

Po završetku studija, a nakon šestomjesečnog stručnog osposobljavanja i položenog stručnog ispita, magistar farmacije stječe licencu za samostalan rad u sustavu zdravstvene zaštite na za to predviđenim poslovima i zadacima (javna i bolnička ljekarna). Time su magistri farmacije osposobljeni za rad u javnim i bolničkim ljekarnama, u farmaceutskoj industriji u istraživanju, razvoju, proizvodnji, kontroli i marketingu lijekova, u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, u ustanovama za obrazovanje farmaceuta, u znanstveno-istraživačkim institutima, u tvrtkama za distribuciju lijekova na veliko (veledrogerije).

Jedan od najpopularnijih studija među maturantima ove godine slavi 135. rođendan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap