Pretraga

Još jedan faks u susjedstvu ima besplatne menstrualne uloške: Projekt pokrenule bivše studentice

A- A+

Fakultet zdravstvenih studija na mostarskom sveučilištu svojim je studenticama upravo osigurao besplatne uloške. Inicijativa je krenula od bivših studentica, a to je, kako kažu, najmanje što mogu učiniti.

https://www.facebook.com/studentskizbor/posts/3212583742310130

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru osigurao je higijenske uloške za svoje studentice. Odrađeno je to u sklopu projekta Period, pokrenutog na inicijativu bivših studentica tog fakulteta. Dispenzeri s higijenskim ulošcima već su dostupni i postavljeni u toaletima ovog fakulteta. Projekt su pokrenule Gloria Vidić i Marija Barun, magistrice Kliničke zdravstvene njege te bivše studentice Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, a ideju su dobile u prošloj akademskoj godini dok su bile članice Studentski Zbor Sveučilišta u Mostaru.

Ideja za projekt došla je po uzoru na slične akcije u svijetu kojima je svrha iskorjenjivanje menstrualnog siromaštva, a i same voditeljice projekta su prvostupnice primaljstva što ih je dodatno potaknulo na cijelu inicijativu. Ovom projektu podršku je pružila Violeta koja je osigurala higijenske uloške i dispenzere.

– Provedena istraživanja u susjednoj Hrvatskoj, ali i svijetu o menstrualnom siromaštvu su zaista poražavajuća. Iako se o ovom problemu počelo sve više razgovarati, nažalost, malo toga se konkretno radi. Naša inicijativa je najmanje što možemo učiniti, poručila je Marija Barun, voditeljica projekta.

Osiguravanje besplatnih higijenskih uložaka nije jedini cilj projekta, napominju sa Sveučilišta, već i destigmatizacija menstruacije, uklanjanje menstrualnog srama te edukacija javnosti.

– Želimo raditi na osvješćivanju javnosti da menstruacija i reproduktivno zdravlje žena nije tabu tema te o ovome treba otvoreno razgovarati i djelovati. Nadamo se da će ovo potaknuti i ostale fakultete i ustanove da učine isto i da će to biti samo prvi korak prema rušenju predrasuda i uklanjanju stigmi, kazala je Gloria Vidić, voditeljica projekta.

besplatni ulošci na fakultetu zdravstvenih studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap